Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС одобри новата сделка за "Брекзит", наред е Уестминстър


Британският премиер Борис Джонсън е с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон преди заседането на Европейския съвет в Брюксел
Британският премиер Борис Джонсън е с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон преди заседането на Европейския съвет в Брюксел

Европейските лидери одобриха единодушно, постигнатата в четвъртък нова сделка за излизането на Обединеното кралство от ЕС. Решението им отваря процедурата за ратификацията на условията от Камарата на общините и на Европейския парламент.

Целта е тя да бъде извършена до 31 октомври, за да може да влезе в сила от 1 ноември. Ако това не стане, раздялата между ЕС и Великобритания ще бъде твърда, с незабавно прекратяване на действието на европейското законодателство на Острова и без преходен период.

Камарата на общините в Уестминстър ще разгледа текста в събота, като британският премиер Борис Джонсън е убедил европейските лидери, че разполага с достатъчно мнозинство, за да я прекара през парламента.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също потвърди, че “намерението ни е да работим за ратификация. Ние подкрепяме сделката”.

Комисията по конституциониите въпроси на Европейския парламент ще разгледа текста следващата седмица, като е възможно да бъде свикано извънредно заседание на Европарламента, за да я гласува, ако депутатите не успеят да се вместят в редовната пленарна сесия в Страсбург, която ще продължи до четвъртък.

Туск добави, че пробивът в договарянето на новите условия за развода е станал възможен, след като Великобритания се е отказала от предложението си митническите проверки на стоките, внасяни в Северна Ирландия, да се правят във вътрешността на острова и така е приела да няма граница между Ирландия и Северна Ирландия. Така контролът ще се осъществява на пристанищата, а движението на стоките и хората в двете части на острова няма да бъде ограничавано. Брюксел пък е оттеглил първоначалното си искане Северна Ирландия да остане в европейския митнически съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер добави, че сделката за Брекзит “защитава правата на гражданите, които ще могат да продължат да живеят като досега”, на получателите на европейски средства, както и че гарантира преходен период поне до края на 2020 г. и мира и стабилността на остров Ирландия”.

“Обединеното кралство винаги ще има място на масата”, заяви ирландският премиер Лео Варадкар. Той посочи, че за разлика от предпазната клауза за Ирландия, договорена с бившия британски премиер Тереза Мей, настоящата ще бъде прилагана, като режимът може да остане постоянен. Тя ще влезе в сила след края на преходния период и има първоначално действие от 4 г, преди да може да бъде удължавана или прекратявана от парламента в Северна Ирландия.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG