Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция се съгласи за временно прекратяване на огъня в Сирия


Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс

Турция се съгласи да спре военните действия в северната част на Сирия за пет дни и да даде възможност на водените от кюрдите сили да се оттеглят. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс след срещата си с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, съобщи Ройтерс.

„Днес САЩ и Турция се съгласиха за прекратяване на огъня в Сирия“, каза Пенс по време на пресконференция в турската столица, като добави, че американците ще съдействат за „спокойното оттегляне“ на водените от кюрдите военни от граничните райони. По негови думи този процес вече е започнал.

Няколко часа по-късно външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви, че кюрдските бойци ще бъдат принудени да предадат тежките си оръжия, както и че укрепените им позиции ще бъдат унищожени. Той отказа да определи постигнатата договорка като „прекратяване на огъня“, защото това би могло да бъде договорено само от законни страни, а не от кюрдската милиция, която властите в Анкара определят за терористична група.

„Когато терористичните елементи се оттеглят напълно от зоната за сигурност, можем да спрем операцията“, каза още Чавушоглу.

От своя страна ръководителят на водените от кюрдите Сирийски демократични сили Мазлум Абди заяви готовност за приемането на „прекратяване на огъня“. Пред кюрдска телевизия той каза още, че зоната, в която военните действия са замразени, се простира на 100 км. между градовете Тал Абяд и Рас ал Айн.

Преди девет дни Турция започна офанзива по небе и суша в региона, като целта беше изтласкването на кюрдските военни и създаването на буферна зона, в която да бъдат настанени сирийските бежанци.

До това се стигна след като САЩ обявиха оттеглянето си от региона и прекратяването на подкрепата за водените от кюрдите военни, с които американските части воюваха в последните години срещу Ислямска държава.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Анкара с налагане на тежки икономически санкции и „унищожение“ на турската икономика в случай на инвазия, като впоследствие дори въведе някои от тях. След обявяването на примирието американският държавен глава обяви това за „велик ден“ за САЩ, Турция и кюрдите, добавяйки, че икономически санкции вече не са необходими.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG