Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спас Русев и ВТБ продават „Виваком“ до две седмици


Спас Русев
Спас Русев

Спас Русев и руската държавна банка ВТБ продават телекома „Виваком“ на цена четири пъти по-висока от тази, на която го закупиха преди четири години. Сделката може да стане факт до две седмици, а потенциален купувач е доставчикът на кабелни, мобилни и медийни услуги „Юнайтед груп“, съобщи „Файненшъл таймс“.

„Виваком“ бе купен за 330 млн. евро през 2015 г., като основната част от средствата бяха на руската банка. Сега стойността на потенциалната сделка е 1.2 млрд. евро, като по данни на „Файненшъл таймс“ такава оценка на компанията е била определена като съответстваща на последните сделки в сектора в Югоизточна Европа.

Потенциалният купувач „Юнайтед груп“ се контролира от компании за дялово инвестиране като „Би Си партнърс“ и „Кей Кей Ар“. През май компанията постигна договорка за придобиването на хърватската „Теле2“ срещу 220 млн. евро.

През юли отново икономическото издание излезе с новината, че „Виваком“ се продава, като тогава това бе потвърдено от един от собствениците Спас Русев.

През 2015 г. търгът на стойност 330 млн. евро за българския телеком беше спечелен от Русев, британското подразделение на ВТБ – VTB Capital и Delta Capital International, която е собственост на бившия финансов министър Милен Велчев и брат му Георги.

Сделката е атакувана в съда от руския бизнесмен Дмитрий Косарев, който е собственик на дял в люксембургска холдингова компания, която притежава части от „Виваком“ преди придобиването от новите акционери. Той претендира, че търгът от 2015 г. е бил фиктивен, а цената на компанията – изкуствено занижена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG