Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК е поискала България да върне 11 млн. лева заради забавения обход на Габрово


Обходът на Габрово трябваше да бъде завършен до края на 2018 г.
Обходът на Габрово трябваше да бъде завършен до края на 2018 г.

Европейската комисия е изпратила писмо, с което настоява България да възстанови над 11 млн. евро за строящия се в момента обход на Габрово. Това стана ясно от отговор на министъра на транспорта Росен Желязков до депутатите Кристина Сидерова и Росен Данчев от БСП, съобщи „Клуб Z”.

Обходът на Габрово е част от европейския коридор IX, преминаващ през Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис. Пътят е разделен на четири участъка и една етапна връзка между тях, като финансирането е по оперативна програма „Транспорт“. Строителството трябваше да започне още през 2013 г. и да приключи до 2015 г., но заради обжалвания на разрешителното за строеж работата се забави. Това наложи България да поиска прехвърлянето на средствата от периода 2007 - 2013 г. към периода 2014 - 2020 г., а молбата бе уважена от ЕК под условието обходът да бъде завършен до края на 2018 г.

Заради това Европейската комисия е решила, че след като трети и четвърти участък от проекта на стойност 6.6 млн. евро не са завършени, то 5.67 млн. евро трябва да бъдат възстановени.

В отговора си до депутатите от БСП министър Желязков е посочил, че са възникнали форсмажорни обстоятелства – откриването на археологически обект, което е наложило поредното удължаване на срока. От писменото обяснение на министъра става ясно също, че проектът ще бъде завършен до ноември месец тази година.

„Имаме неформално уверение от европейските служби, че при завършване на обекта за "Обход на гр. Габрово" в рамките на 2019 г. финансовата санкция по проекта ще бъде оттеглена", казва още в отговора си министър Желязков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG