Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Исторически паркове“. Как Кремъл налага позитивна оценка за руското минало


Откриване на експозицията "Русия-моята история" в Новосибирск
Откриване на експозицията "Русия-моята история" в Новосибирск

Ако влезете в зала в един от новите „исторически паркове“ в Русия, която е посветена на великия руски княз Александър Невски, живял през 13 в., ще видите нещо, изписано с големи букви: „Засилете защитата си на запад и потърсете приятели на изток“.

„Може да не прочетете нищо друго за Александър Невски, но ще видите този лозунг“, казва Екатерина Клименко, която работи върху докторска дисертация за руските исторически паркове в Полската академия на анауките.

През последните пет години общо 20 изложения от „Русия - моята история“ отвориха врати в градове из Русия - от Махачкала в Северен Кавказ до остров Сахалин в Далечния Изток. Бляскавите високотехнологични изложения включват интерактивни пособия, екрани с „тъчскрийн“ технология, анимации, 3-D прожекции. Всички те подпомагат предварително зададената цел да „извадят историята от черно-белите учебници, и да я вкарат във впечатляващи, интерактивни и обективни разкази, така че всеки посетител да се почувства като участник в събитията от хилядолетната история на отечеството“.

Александър Мясников, бивш съветски журналист, който наблюдава презентираното по време на изложенията, заяви пред Свободна Европа, че мисията на проекта „Русия – моята история“ е „обединение“.

„Нямаме това основополагащо нещо. В Америка имат 4-ти юли, това е празник, който всички разбират. Ние можем да се сдобием с чудесен празник – краят на гражданската война. Но може ли някой да ми каже на коя дата се пада това? Не можете, аз също не мога. Няма такъв празник. Национална идея за нашата държава също е нещо невъзможно…Разбирате ли, освен проектът „Русия-моята история“, не съществува нищо друго“, казва Мясников.

Критиките

Историците обаче порицават проекта.

През 2017 г., след като Министерството на образованието препоръча проекта „Русия-моята история“ като педагогически ресурс, Независимото историческо общество публикува отворено писмо, с което критикува „хвалебствения тон“, с който е разказана историята на „всеки цар, без изключение“. В тяхната оценка за експозициите се казва и това, че те „повдигат конкретни въпроси за нещата, които са представени като факти“. От организацията поискаха също министерството на образованието да организира професионална оценка на експозициите, като в същото време спре да ги препоръчва като образователен материал.

Основното послание, което експозицията, изглежда, иска да прокара е, че Русия е силна, когато е обединена под властта на един лидер. Когато това не е така пък, тя е уязвима към манипулации, идващи от чужбина.

„Представя се идеята, че историята на Русия е на цикли, а най-важното нещо е вътрешното обединение между хората. Когато то е налично, Русия е силна държава. Когато това липсва, Русия е слаба и търпи атаки от враговете си, главно от Запада, но също и от Изтока“, казва Клименко пред Свободна Европа.

Според експозициите Русия преминава през няколко периода на слабост, преди да бъде обединена от лидери като Александър Невски, Дмитрий Донски, цар Иван Грозни и царете от династията Романови, чието 300-годишно царуване е изобразено като време на „почти безгрешно развитие“.

В същото време Февруарската революция от 1917 г. е представена като „предателство“ към държавата от страна на генерали, студенти и, най-подчертано, „либерали“ в новосъздадената държавна Дума. Всички тези „либерали“ пък са представени така, сякаш са били подстрекавани от британския посланик и масоните.

„Тогава хората под водачеството на Сталин, се опомнят и разбират, че трябва да се откажат от идиотските призиви за триумфа на интернационализма и да се върнат към традициите си, с което да започнат наново да изграждат държавата“, обяснява Клименко за „Русия-моята история“.

Тя отбелязва също и че информация за проблематичните аспекти на тази теза, като царуването на Иван Грозни, което е известно в Русия под термина „опричнина“, както и политическите репресии от времето на Сталин, могат да бъдат открити в експозицията, но те са добре прикрити под големите, блестящи слогани.

„Експозицията съдържа много информация, хиляди страници текст, но те са много хитро подредени. Ако искате да откриете нещо относно репресиите, „опричнината“ или колективизацията, ще можете да то откриете. Ако отидете при тях с възражения, ще ви кажат, че „всичко е казано“. Но ако отидете като обикновен посетител, подобна информация няма да стигне до вас. Стените са покрити с панели, на които има картинки и слогани“.

Фокус върху Путин

Най-голямата част от експозицията е посветена на настоящия президент Владимир Путин. В допълнение, цитатите на Путин красят и останалите зали, цитирайки го като експерт за историческите периоди на Русия.

Владимир Путин и руския патриарх Кирил
Владимир Путин и руския патриарх Кирил

„В навечерието на Първата световна война Русия прави всичко възможно, за да убеди Европа да се справи с конфликта между Сърбия и Австро-Унгария по мирен път и без кръвопролития. Но Русия не бе послушана и се наложи тя да отговори на предизвикателството и да защити братския славянски народ, както и да защити себе си и гражданите си от чуждестранните заплахи“, гласи един от цитатите на Путин.

Корените на „Русия-моята история“ могат да бъдат видени още през 1995 г., когато православната църква организира серия от експозиции, озаглавени „Православна Рус“. Те привличат доста слабо внимание, докато не минават под опеката на архимандрит Тикхон Шевкунов. Той е описан като една от най-влиятелните фигури, свързани с идеологията на Руската православна църква и е наричан „духовният учител на Путин“ в руската преса.

През 2011 г. скромните експозиции биват премоделирани в голямо шоу в залата на московския Манеж и включват мултимедийните ефекти, които са в основата на „Русия-моята история“. Малко по-късно е взето решение подобно шоу да бъде организирано за 400-ната годишнина на династията Романови през 2013 г.

Журналистът Мясников е нает като част от екипа на експозицията, която за 20 дена в Манежа успява да привлече близо 300 хил. души. По-късно тя е изпратена на турне из цяла Русия и е определена като сериозен успех.

По-късно се появяват събития за династията Рурик и периодите от 1916-1945 и 1945-2016 г.

Първата постоянна експозиция „Русия-моята история“ е отворена в павилион в изложбения център ВДНХ в Москва през декември 2015 г. Оттогава други 19 изложби са се появили в цялата страна и до момента са привлекли над 5.5 млн. души. Често експозициите събират ученици, студенти, кадети от военните академии и други. Според Мясников експозициите се превръщат във важна част в руското образование.

Официален образователен материал

През 2017 г. Министерството на образованието определя експозициите като образователен материал за ученици и студенти.

Паралелно с изложбите е създадена неправителствената организация „Фондация за хуманитарни проекти“. Фондацията получава почти всичките си средства от държавната „Газпром“, както и правителствени грантове. Управляващият директор е бившия адвокат на „Газпром“ Иван Йесин, а архимандрит Тихон оглавява „експертния съвет“.

В организацията са включени и други „партньори“ на администрацията на Путин – Московската патриаршия, министерството на културата, Руското военно-историческо общество, оглавявано от министъра на културата Владимир Медински, както и редица регионални администрации.

Представители на организацията отказаха да коментират историята пред Свободна Европа.

През 2017 г. Блумбърг съобщава, че „Газпром“ е увеличила даренията си до рекордните 26.3 млрд. (438 млн. долара), повечето от които отиват в полза на „Русия-моята история“. От фондацията отричат тази информация, твърдейки, че харчат около 120 млн. рубли (1.8 млн. долара) за всеки от центровете. Най-малко 10 млрд. рубли (154 млн. долара) са били изхарчени за проекта, сочи анализ на Свободна Европа, основан на публично достъпните данни.

XS
SM
MD
LG