Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Физика на тъгата“ донесе наградата „Ангелус“ на Георги Господинов


Георги Господинов се превърна в първия българин, спечелил наградата "Ангелус"
Георги Господинов се превърна в първия българин, спечелил наградата "Ангелус"

Романът „Физика на тъгата“ на Георги Господинов спечели Европейската награда „Ангелус“, съобщи „Площад Славейков“. Призът се присъжда за най-добрата прозаична книга, написана или преведена на полски език на автор от Централна Европа.

„Има и такива новини.Наградата „Ангелус“ за „Физика на тъгата“ отива за пръв път в България. Благодаря на всички!“, това написа в профила си във Фейсбук Господинов, който е първият българин спечелил отличието.

Наградата „Ангелус“ е полска международна програма и е учредена през 2006 г. Водещ критерий за журито на конкурса е произведението „да се занимава с теми, релевантни на настоящето, които насърчават размисъла и задълбочават познанието на света към други култури“.

Книгата на Господинов, издадена през 2011 г. е печелила швейцарската награда „Ян Михалски“, а той бе на множество други европейски и американски награди за най-добра книга, сред тях наградата на Американския ПЕН за преводна книга, Premio Strega Europeo в Италия, Haus der Kulturen der Welt Literaturpreis.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG