Връзки за достъпност

Извънредни новини

Път до Дунав мост - 2. Има ли изобщо битка за Монтана?


Монтана, панорамна снимка от 2007 г.
Монтана, панорамна снимка от 2007 г.

Монтана

Население: 39 240 (данни от 2018 г.)

Дял от БВП на страната: 1,14 %

Безработица: 6 %

Основни кандидати: Златко Живков (ГЕРБ и СДС), Илия Илиев (БСП за България)

Обещавам ти минало. Това би следвало да е мотото на кампанията за местните избори в Монтана. В момента положението е следното: досегашният кмет предлага да го преизберат заради досегашните му постижения, докато всички останали критикуват тези постижения. За бъдеще не се говори. Ако изключим, разбира се, това, че кметът Златко Живков, управлявал без прекъсване града в последните 20 години, обещава да продължи своята линия на “грижа за хората“.

Програми или няма, или не са достъпни онлайн. Водещият кандидат Живков, който се бори за шести мандат, няма програма, а левият кандидат Илия Илиев има – тя се казва „За да останем в Монтана“, но не е откриваема в интернет. Общо кандидатите за кмет са шестима. Опитът от последните 20 години и социологическите проучвания сочат Златко Живков като сигурен победител.

Вечният кмет

Златко Живков издигна кандидатурата си в самото начало на август и тогава беше подкрепен от четири партии: ВМРО, СДС, Движение „България за гражданите“ и БНД. След като седмици наред нямаше знак за собствен кандидат на ГЕРБ, накрая партията на Борисов реши да подкрепи Живков. Според коментар на „Медиапул“ това решение се дължи на желанието по-късно ГЕРБ да си припише заслугата за този избор, макар че Златко Живков сам по себе си е фигура, която е почти сраснала се с управлението на Монтана.

Първоначално, през 1999 г., кандидатурата му е издигната от ОДС, но в следващите два вота той се явява като независим, последователно побеждавайки кандидатите на БСП и ГЕРБ. През 2011 той е подкрепен от националистическа коалиция, отцепила се от ВМРО и скоро след това преминала към НФСБ. През 2015 го издига дясна коалиция около Реформаторския блок и тогава той побеждава кандидата на ГЕРБ.

Обезлюдяването. За кого това е някаква тема

По статистически данни през 2018 г. населението на област Монтана е намаляло с 2 577 души. В това число не влиза скритата миграция. Част от активното население се изхранва с нискоквалифициран труд в чужбина или работи в други големи градове. Абитуриентите с висок успех обикновено напускат района, за да продължат ученето другаде – в Монтана няма висше училище, а само представителство на един от националните университети, в което можеш да си подадеш документите.

В последните 3 години са затворени три училища, ми казва млада жена от Монтана, която намирам в София. В езиковата гимназия, където допреди десетина години е имало 5 паралелки, сега има 3. Броят на учениците в много паралелки е по 18-20 деца, а не по 30, както е било някога. Отделни постове във Фейсбук групата „Забелязано в Монтана“ подкрепят с подобни илюстрации обезлюдяването, за, което статистиката знае отдавна.

И двамата основни кандидати имат предложение, насочено към удържането на младите хора в района – създаването на висше учебно заведение. Но по-внимателен поглед показва, че това обещание е на повече от 10 години – с него, например, е запомнена някогашната кандидатка за депутат на ГЕРБ от Монтана Искра Фидосова. През 2012 г. Министърът на образованието имаше идея да създаде там филиал на Софийския университет.

Кандидатът на левицата разглежда обезлюдяването като основен проблем на града, казва самият той, цитиран от в. „Дума“. Освен университет, той предлага и създаването на високотехнологично предприятие. Присъства и идеята за държавни стипендии на студентите в бъдещия университет, които да се задължат да останат в Монтана след завършването на следването си.

За действащия кмет Златко Живков обаче проблем с обезлюдяването или не съществува, или не бива да му се придава голямо значение. Той акцентира на многобройните успехи на общината и на единствения си план – да продължи в същия дух.

Минало за пример

При откриването на кампанията си Живков призова хората да гласуват за него, ако искат да продължи всичко това, което той от 20 години прави за общината. Той посочва примери: през 1999 г. е заварил града с 2300 осветителни тела, а сега те са 15 700. Бюджетът му е бил 900 000, а сега се измерва в милиони. Безработицата е спаднала, привлечени са чуждестранни инвестиции. 5 от стоте най-големите фирми са тъкмо от Монтана. Градът е на пето място по изпълнение на екологични проекти в България. Има изграден технологичен парк. Току-що беше ремонтирано и от три дни вече работи единственото кино в града, което не функционираше повече от 12 години.

Кандидатът на левицата отговаря на тези примери с разсъждението, че това е резултат, който няма на кого да служи, ако районът непрекъснато се напуска от хората.

Борисов и магистралата

Монтана ще се посвети на строежа на магистрала до Дунав мост - 2. Така излиза от интервюта на сегашния кмет на града Златко Живков, за когото това строителство е приоритет за района. От публичните изказвания на кандидата на левицата не става ясно дали строителството на магистралата се разглежда от него като основна задача.

Малка отсечка от бъдещия път минава през община Монтана. Изграждането на цялата магистрала е важно за икономиката на общината.

Строежът на магистрала от Видин до Ботевград е един от приоритетите на кабинета „Борисов“ - 3. Миналата година кабинетът записа, че целият път трябва да е завършен до декември 2021 г., а най-тежките участъци – до края на 2020 г. Един от аргументите гласи, че без добра инфраструктура Дунав мост - 2 е трудно използваем.

През февруари 2019 бяха отворени офертите за два лота между Ботевград и Мездра (32.7 км.). През юли тази година пътната агенция обяви обществена поръчка за три лота от Видин до Ружинци (54.3 км.) По разчетите на агенцията това се равнява на около половината от пътя и строителството ще бъде завършено през 2021 г. През 2023 г. - останалата част.

Кабинетът вече подпомогна Монтана през 2015 г., когато беше завършен обходният път на града. Но очевидно има още за правене, защото преди месец и половина, когато ГЕРБ официално подкрепи Златков за шестия му мандат, премиерът Борисов каза: „Обещавайте със сигурност пътя Ботевград-Мездра и двата обхода“.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG