Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австралийски вестници протестираха за свобода на словото с почернени страници


Първите страници на най-големите австралийски вестници излязоха с почернени първи страници

Най-големите австралийски ежедневници излязоха с почернени първи страници в понеделник в знак на протест срещу ограничаването на свободата на словото от страна на властите.

Топ конкурентите на вестникарския пазар News Corp Australia и Nine, които издават най-тиражните ежедневници, включително The Daily Telegraph, The Australian и The Sunday Morning Herald, закриха с черно мастило думи от водещите си статии, наподобявайки закриването на информация върху публикувани чувствителни документи.

Протестът, наречен "Правото ви да знаете" е насочен срещу Закона за националната сигурност, който според журналистите задушава репортерството и създава „култура на тайна“ в Австралия.

Правителството заяви, че подкрепя свободата на печата, но "никой не е над закона".

През юни полицейски претърсвания в Австралийската медийна корпорация (ABC) и редакции на News Corp Australia предизвикаха силна обществена реакция.

Медийните организации заявиха, че те са били предизвикани заради статии, базирани на информации от вътрешни източници по обвинения във военни престъпления и за предполагаем опит на правителствена агенция да шпионира австралийски граждани.

Протестът на първите страници е демонстрация срещу склонността на правителството да задържа информация с обяснение за защита на националната сигурност, съобщава Асошиейтед прес.

Конкурентни медийни групи се обединиха в борба за свободата на печата през юни, след като полицията обискира дома на журналист в Сидни, в търсене на изтекли правителствени документи, послужили за основа на статии, неблагоприятни за управляващите.

Днешните публикации задават на читателите въпроса: "Когато правителството крие истината от вас, какво прикрива?".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Няма настроение". С какво е различно това Световно
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
XS
SM
MD
LG