Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво е имотното състояние на кандидатите за кмет на София


Поне двама кандидати за кмет на София са извършили имотни сделки на непазарни цени, за които няма логично обяснение. Това са Мая Манолова и Ангел Джамбазки, съобщава разследващият сайт „Бивол“, който е проучил имотното състояние на водещите претенденти за поста.

Йорданка Фандъкова

„Биволъ“ съобщава за замяна по наследствен имот на съпруга на Фандъкова в село Бистрица, софийско, при която има съмнения за декларирана ниска цена. Размяната на ½ от гараж срещу ½ от терен от 560 кв.м., направена в началото на годината между Юри Фандъков и сестра му Жанет Букова, е декларирана като материален интерес от 11 722 лв. В същото време съседен парцел от 457 кв м се продава за 49 900 евро.

След публикацията на настоящия материал Йорданка Фандъкова се свърза със Свободна Европа и предостави следните пояснения за замяната на двата имота, описана от "Биволъ" като "съмнителна".

"Става дума за разделяне на два наследствени имота между моят съпруг Юри Фандъков и негова сестра Жанет след смъртта на тяхната майка. Като нейни наследници и двамата притежават по ½ от гараж в кв. „Иван Вазов“ и ½ от парцел в с. Бистрица, които семейството притежава от повече от 30 години. При извършената размяна на идеални части от имотите те се разбират кой имот за кого да остане", казва кметът.

"В този случай законът за местни данъци и такси предвижда данъци и такси да се платят върху по-високата данъчна оценка и точно това е направено. Сравняването с пазарни оценки е некоректно, защото в случая няма покупко-продажба и плащане на пари, а само поделяне на два наследствени имота между брат и сестра", допълва Фандъкова.

Тя пояснява и че всички юристи и нотариуси, с които се е консултирала, са били на мнение, че законът е спазен.

Фандъкова притежава повече имоти от останалите кандидати за кмет според информацията, публикувана от "Биволь". Тя има няколко апартамента в столичния квартал „Манастирски ливади“, апартамент в кв. „Иван Вазов“, вила в угърчинското село Сопот и три имота в родния ѝ Самоков.

Мая Манолова

Мая Манолова също има две имотни придобивки в София. Става дума за офис в центъра на столицата срещу хотел “Рила”, купен за 100 000 евро през 2007 г. на името на дъщеря ѝ, и за тристаен апартамент в кв. „Хладилника“ за 110 000 лв при данъчна оценка 124 789 лв. За цените и на двата имота има съмнения, че не съответстват на пазарните към момента на купуване, пише „Биволъ“. Цените на офисите в центъра на София в края на 2007 и началото на 2008 г. са между 1500 и 1800 евро на кв.м., а тристайните апартаменти в „Хладилника“ не са падали под 800 евро на кв.м.

Освен това Манолова не е декларирала и факта, че е купила офиса в центъра на София с друг имот, който е собственост на кюстендилската адвокатка и нотариус Милена Миленкова. Няколко години по-късно Манолова купува от бившата си колега апартамента, послужил за обезпечението.

Ангел Джамбазки

При кандидата на ВМРО Ангел Джамбазки „Биволъ“ разкрива покупка на имот в костинбродското село Драговищица на много по-ниски от пазарните цени. Става дума за терен от 845 кв.м. за магазин в центъра на селото, купен за 7000 лв. Това прави 8 лв. за квадратен метър при пазарни цени 4 - 5 пъти по-високи.

Джамбазки, който е втори мандат евродепутат, има и най-голям банков влог от почти половин милион лева, който държи в чужда банка. Според негови обяснения пред сайта той събира в него заплатата си като член на Европейския парламент.

Борис Бонев

Изданието не е открило нередности при кандидатите на „Спаси София“ Борис Бонев и на „Демократична България“ Борислав Игнатов. Бонев има наследствен апартамент и е отстъпил фирмените си дялове на майка си. Бившите му фирми разполагат с 2,5 декара земя в с. Стрелец, старозагорско и 100 дка орехова гора, за която получават 5000 лв. субсидии от ЕС.

Борислав Игнатов

Игнатов е далеч по-заможен. Той разполага с терен от 700 кв м в столичния квартал „Кръстова гора“, където планира в съдружие да построи 9 апартамента, както и с апартамент в родната му Варна. В морската столица той е купил терен от 865 кв м, върху който е построена жилищна сграда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG