Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов обещава България да купува най-евтин газ в Европа


Бойко Борисов открива първия участък от газопровода "Турски поток" на българска територия

„България ще бъде с две газови магистрали, българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи също ще могат да си доставят газ по тези газопроводи“. Това заяви в понеделнил министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на първия етап от продължението на газопровода „Турски поток“ на българска територия.

Борисов го нарича "българския участък от тръбата „Балкански поток“, "за да има консенсус". Премиерът преряза лентата до компресорната станция „Странджа“ край боляровското село Горска поляна.

Трасето включва газоизмервателна станция „Странджа“ и 11 км новоизграден преносен газопровод. Компресорната станция е подменена с реверсивна, за да може газът да тече и в двете посоки. Правителствената пресслужба съобщи, че в нея са монтирани германски филтри, американски компресори от български строители и че през нея ще тече руски газ.

"Строим и така даваме възможност на България да си възвърне мястото на основен газоразпределителен център. Затова предложихме на нашите партньори този поток да се нарича "Балкански поток".

Премиерът каза още, че "това е една политическа газова магистрала, защото, където има големи икономически интереси, там няма войни. Така интересите и на другите държави са защитени, а и следващите ни поколения ще получават транзитни такси заради нашето геостратегическо положение".

По-късно в село Селановци Борисов заяви, че целта е изграждането на газопровода да приключи заедно с поставянето на тръбите на сръбска територия. Министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич заяви, че строителните дейности от сръбска страна ще приключат до края на годината. От българска страна изпълнител е саудитското обединение "Консорциум Аркад".

Другата седмица Борисов ще инспектира строителството на газовата връзка Гърция - България.

Освен Борисов, при откриването на първия етап в ямболско реч държа и посланикът на Русия в България Анатолий Макаров. На пресконференция с външния министър Екатерина Захариева в Москва руският й колега Сергей Лавров е съобщил, че българският участък на трасето ще бъде завършен в началото на следващата година, като "Газпром" разглежда като потенциални пазари на газа, който ще бъде пренасян по второто разклонение на "Турски поток" България, Унгария, Гърция, Италия и Сърбия, пише агенция ТАСС.

Изпълнител на газоизмервателната станция "Странджа" е ДЗЗД „ГБС - Трансгаз“. Договорът е на стойност до 27.7 млн. лв. без ДДС. Проектирането, доставката и изграждането на преносния газопровод от българо-турската граница до газоизмервателна станция „Странджа” е на обща стойност 47.9 лв. без ДДС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG