Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва разчита на „добри шансове“ за строителството на АЕЦ „Белене“


Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия
Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Русия е доволна, че диалогът с България е получил „устойчивост и динамика“, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с вицепремиера Екатерина Захариева, която е на посещение в Москва.

Захариева също изрази радост от активизирането на диалога между София и Москва, след като от 8 години български външен министър не беше посещавал Русия.

Лавров заяви, че руската държавна компания „Росатом“ има „добри шансове“ да спечели обществената поръчка за изграждането на АЕЦ „Белене“, която е обявена от българското правителство.

"Росатом“ е готов да участва в процедурите по подбор на строител на АЕЦ „Белене“. Разчитаме на добри шансове за нашата държавна корпорация, като се има предвид, че именно тя е производител на атомните реактори и собственик на технологията за проекта“, каза Лавров.

България обяви обществена поръчка за избиране на стратегически инвеститор за изграждане на централата, на която се отзоваха 13 компании. В момента предложенията се разглеждат и предстои да бъдат избрани кандидати, към които да бъде поискано да подготвят обвързващи оферти.

Руският първи дипломат съобщи, че България получава за безсрочно ползване земята, върху която е построено посолството в Москва и очаква ответна стъпка от българската страна за обекти, които Русия смята за своя държавна собственост у нас.

Той изрази благодарност към българските власти, че създават добри условия за изучаване на руски език. Благодарение на предприетите от правителството мерки, руският остава вторият най-популярен чуждестранен език в България, добави Лавров.

В интервю пред руската държавна агенция преди визитата си Захариева съобщи, че се предвижда да бъде подписана петгодишна програма за сътрудничество в областта на образованието и културата. По-късно отново пред агенцията, тя заяви, че съжалява, че програмата не е била подписана и уточни, че това ще стане догодина.

Българското външно министерство съобщи, че Захариева е поставила и въпроса за увеличаване на търговския обмен между България и Русия, който сега възлиза на 4,1 млрд. долара, като салдото е отрицателно за България и се увеличава. София изнася предимно лекарства и домакинска техника, като внася основно горива и суровини. Въпреки, че България е облекчила издаването на визи за руски граждани, броят на туристи продължава да спада, добавят от външно министерство. 511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г., което нарежда Русия на 6-о място. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG