Връзки за достъпност

Извънредни новини

Детската болница. Защо я строят, след като не е за децата?


Надежда Цекулова
Надежда Цекулова

„Едно дете почина, докато чакаше за прием в нашата клиника“, споделя д-р Адил Кадъм. Тя работи в Клиниката по ендокринология, диабет и генетични заболявания на единствената в страната Специализирана болница по детски болести в София. Периодът на изчакване за прием е 4 месеца, и звеното непрекъснато е натоварено на максимума от възможностите си.

По логиката на пазара, ако предлагаш дефицитна и високоспециализирана услуга, ако си много търсен и много работиш, би трябвало да печелиш добре. Но въпреки че изпълнява тези условия, и има статут на търговско дружество (като всички лечебни заведения в България), Педиатрията не се къпе в печалби. Напротив, заработеното не достига дори за осигуряване на базисна апаратура, каквито са за една детска болница веноскопът и инфузионният перфузор.

Първото устройство помага на медиците да „намерят“ деликатните кръвоносни съдове на най-малките пациенти. Второто служи за прецизно дозиране на медикаменти, които се вливат по венозен път.

Специалистите се справят някак и без тях, но за сметка на повече усилия от тяхна страна, повече страдание за болните деца и по-голям риск от субективна грешка.

Педиатрията: оставена без пари

За да облекчат и медици, и пациенти, и да приближат условията в детската болница до стандартите за 21 век, ентусиасти стартираха в петък дарителска акция за закупуване на шест инфузионни перфузора. През последните месеци дарители вече подпомогнаха лечебното заведение с по-дребни консумативи като дюшеци, възглавници и чаршафи. Липсващи в България лекарства пък се набавят, когато лекари пътуват в чужбина. И се пренасят в куфар. Или не се набавят въобще, тъй като някои медикаменти струват хиляди, а и не се продават свободно.

Къде са парите за педиатрията? Задавам си този въпрос с ясния спомен, че след като през пролетта детските лекари веднъж вече излязоха на протест, Министерството на здравеопазването уж удовлетвори повечето от исканията им.

Равносметката е, че за децата пак няма нищо

“Закърпихме едни дупки в бюджета, успяхме да задържим част от колегите. Други не успяхме. Единият лимит отпадна, но другият остана“ – обяснява д-р Кадъм. „Равносметката е, че за децата пак няма нищо.“

Бъдещата болница: незаконна и опасна

На този фон в четвъртък здравното ведомство обяви обществена поръчка за строеж на сграда за Национална детска болница. Поръчката е на стойност 95, 5 млн. лв., като срещу тази сума избраният изпълнител ще трябва да възстанови и подсили 40-годишното железобетонно скеле в двора на Александровска болница, а след това върху него да изгради едно модерно, функционално и не на последно място – безопасно лечебно заведение.

„Нищо подобно няма да се случи, целта е детското здравеопазване да послужи на едни хора да си преразпределят едни 100 милиона“, отсича д-р Кадъм, и допълва: „Върху тези останки не може да се построи модерна болница, трябва да бъдат разрушени и да се започне на чисто“. И ако тя, като лекар, не е последна инстанция по отношение на качеството на една сграда, то архитектите би трябвало да са.

Камарата на архитектите оспорва идеята старото скеле да се ползва за нов строеж още от обявяването ѝ през юни. При това с непоколебима категоричност. „Сградата на бъдещата национална детска болница е невъзможна, незаконна и опасна“, обяви организацията в петък, след като внесе жалба във Върховния административен съд срещу стартираната­­­­ обществена поръчка.

Камарата на архитектите внесе жалба срещу обществената поръчка във Върховния административен съд

Според архитектите процедурата може да бъде узаконена с поредица поправки в нормативни актове. Но дори това няма да реши по-сериозните проблеми, а именно – че конструкцията и заложените технически параметри не отговарят на съвременните изисквания за лечебно заведение, и че сградата ще бъде опасна.

Създаденият през 2017 г. инициативен комитет за построяване на университетска детска болница също е против намерението на МЗ да възражда останките от 70-те. „Изпратихме няколко писма до Министерството, в които обяснихме защо тази конструкция не е функционална, но отговор няма“, обясни председателят на Националната мрежа за децата Георги Богданов от името на членовете на инициативата. Сред тях има организации, работещи в интерес на децата и семейството, обществени личности, лекари, национални консултанти по детски болести, началници на отделения в Педиатрията и други големи болници.

„Плановете на тази сграда предвиждат помещения за промиване на филми, при положение че всички образни изследвания отдавна са дигитализирани. В същото време не предвиждат стаите да са пригодени за престой на детето заедно с родителя, което е задължително в съвременната детска медицина. И това е само един от дребните детайли, които мога да дам за пример“, коментира Богданов.

Ще си позволя, на финала, някои спекулации:

  1. щом лекари, архитекти и пациенти имат доказателства и аргументи, че тази сграда не се строи, за да бъдат лекувани по-качествено болните деца, то вероятно тя се строи с друга цел;
  2. щом фирмите, които най-често строят с публични пари, се надпреварват за тази обществена поръчка, то вероятно тя е изгодна за тях;
  3. щом в момента умират деца, заради липсващи апаратура, лекарства и специалисти, то вероятно наливането на милиони в неудачна сграда не се прави с цел умиращите да бъдат спасени.

Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Надежда Цекулова

    Надежда Цекулова е завършила е журналистика в Софийски университет и дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве.

XS
SM
MD
LG