Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Борба с глупавия национализъм" и още послания от последното слово на Юнкер като председател на ЕК


Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

В последното си слово пред Европейския парламент в качеството си на председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за борба с "глупавия национализъм", предаде БТА. Още преди да започне да говори, той бе посрещнат от повечето от присъстващите в залата евродепутати на крака и с ръкопляскания.
Юнкер отчете сред постиженията на ръководената от него ЕК приемането на нови правила за командированите работници, така че да се получава еднакво възнаграждание за един и същи труд, положен на едно и също място. Според него постижение е и намирането на решение по въпроса с икономиката на Гърция. "Възвърнахме достойнството на гръцкия народ", заяви той.


Председателят на ЕК съобщи, че в последните години стотици хиляди мигранти са били спасени в Средиземно море. Юнкер призова Африка да не бъде разглеждана само през призмата на миграцията. По думите му африканският континент няма нужда само от европейска щедрост, а от съпричастие и сътрудничество и създаване на работни места. "Можеше да бъде по-добре, ако бяха възприети всички предложения на ЕК за разселването на мигрантите и за промени в правилата за миграцията".


В областта на икономиката Юнкер отчете сключването на 15 нови двустранни търговски споразумения и разкриването на един милион работни места в ЕС благодарение на новия инвестиционен план на комисията.

Сред своите разочарования Юнкер посочи липсата на напредък по въпроса с обединението на Кипър, неуспеха на преговорите за споразумение с Швейцария, както и създаването на банков съюз със споделена отговорност за влоговете на европейските граждани.

"Влиянието на ЕС по света намалява. Най-големият световен принос на ЕС е опазването на мира на нашия континент. Трябва да се гордеем с мира в Европа, защото в последното столетие тук имаше кръвопролитни войни. Трябва да привлечем младите в разговора за мира и войната, защото иначе уроците от миналото ще бъдат забравени", призова Юнкер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG