Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия предложи Хърватия да влезе в Шенген


С Хърватия страните, които са изпълнили техническите условия за влизане стават три. България и Румъния са потвърдени като готови през 2010 г.
С Хърватия страните, които са изпълнили техническите условия за влизане стават три. България и Румъния са потвърдени като готови през 2010 г.

Европейската комисия препоръча Хърватия да бъде приета в Шенген, след като прецени, че тя е изпълнила всички технически условия за това.

"След четиригодишно задълбочено наблюдение и проверки смятаме, че Хърватия е готова да се присъедини към шенгенското пространство", заяви комисарят за вътрешните работи и миграцията Дмитрис Аврамопулос след заседанието на Европейската комисия в Страсбург във вторник.

Предложението на Комисията трябва да бъде разгледано от страните членки, които да го гласуват единодушно преди Загреб да може да стане част от безвизовото пространство.

Одобрението обаче е под въпрос, след като Словения изпрати протестно писмо до Европейската комисия, в което настоява в края на мандата си тя да не взима подобни важни решения.

Хърватия и Словения спорят за общата си граница, като въпросът беше отнесен дори до Брюксел. Аврамопулос обаче коментира, че спорът е двустранен и не засяга готовността на Хърватия да влезе в Шенген.

Заедно с предложението Еврокомисията дава и препоръка до хърватските власти да подобрят охраната на границата си с Босна и Херцеговина, която е част от балканския миграционен маршрут към Европа.

"Не можем да предвидим какво ще се случи, а само да се надяваме, че вратата ще бъде скоро отворена за България, Румъния и Хърватия", заяви още еврокомисарят, като напомни, че София и Букурещ чакат от години одобрението на Съвета.

Аврамопулос заяви, че приемането на трите страни ще подобри сигурността в Шенген и ще допринесе за по-доброто управление на границите в Общността. Той настоя, че разширяването на зоната за свободно пътуване ще способства и премахването на вътрешния граничен контрол, който се прилага от Австрия, Германия, Швеция, Дания, Франция и Норвегия. Шестте държави са поискали отново удължаване на граничните проверки с още шест месеца, като се позовават на засилен миграционен натиск.

"Не може да продължава повече така. Ако Шенген се срути, това ще началото на края на ЕС", предупреди комисарят.

България и Румъния получиха препоръки за влизане в Шенген, след като Европейската комисия оцени, че те са изпълнили всички технически условия за това през 2010 г. От тогава те не успяват да съберат подкрепа от всички страни членки, за да влязат в зоната за свободно движение на ЕС. Хърватия се присъдини към Съюза през 2013 г.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG