Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ману Чао, музиката и каузите за по-добър свят


Ману Чао
Ману Чао

И политиката, и музиката имат много общо във вечното лутане между конфликта и хармонията. Там където политиците често се провалят, музикантите могат да бъдат посланици, да хвърлят мостове или да рушат стени. Един от от тях във вторник вечер ще изнесе концерт в столичния клуб “Терминал 1”.

В кариерата си до момента Ману Чао е доказал, че популярността може да бъде използвана за много цели, по-големи от самата слава. Роден е в Испания преди 57 години, но израства във Франция, защото родителите му бягат от режима на Франко. Дебютният му албум от 1998 г. се нарича “Clandestino” (“Нелегален имигрант”).

"Миграцията е важна и в миналото е изиграла важна роля за това, което е днес нашата планета”, казва музикантът в едно от интервютата си. Заради своята лична история и заради случващото се по света тази тема постоянно присъства в публичните му изяви.

Той не изпуска повод да говори за проблемите, които съпътстват живота на бежанците, за бедните страни в Африка, за конфликтите и всичко, което обърква идеята за един по-добър свят. “Не можеш да надвиеш тероризма с тероризъм. Насилието се преборва с образование”, казва певецът.

Според него в Африка, където хората имат “наистина големи проблеми”, силният дух и чувството за хумор помагат за справянето с реалността. “Събуждаш се и знаеш, че трябва да нахраниш семейството си. Не можеш да си позволиш да си депресиран, трябва да търсиш решения”.

Чао е организатор и на редица кампании за набиране на средства за страни от Латинска Америка. Често гласът му се чува около каузи за природата и правата на жените. През 2001 година изнесе безплатен концерт за протестиращите по време на срещата на Г- 8 в Генуа, Италия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG