Връзки за достъпност

Извънредни новини

Във Великобритания бяха открити 39 тела в камион с българска регистрация, идващ от Белгия


Въздушна снимка от полицията показва мястото, където са намерени телата на загиналите, 23/10/2019
Въздушна снимка от полицията показва мястото, където са намерени телата на загиналите, 23/10/2019

Телата на 39 души са открити в камион в Есекс, Великобритания, съобщи Би Би Си в сряда. Полицията е била извикана след сигнал от Спешна помощ малко преди 2 часа сутринта местно време. По първоначални данни на полицията се смяташе, че камионът е дошъл от България и е влязъл във Великобритания през източното английско пристанище Холихед в Северен Уелс в събота. Шофьорът, 25-годишен мъж от Северна Ирландия, е бил задържан.

По-късно органите на реда във Великобритания коригираха информацията си и съобщиха, че най-вероятно ТИР-ът е влязъл на територията на страната, идвайки от Белгия.

Мястото, на което е открит камионът, превозвал 39 души
Мястото, на което е открит камионът, превозвал 39 души

От българското МВнР съобщиха, че камионът с марка "Скания“ е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка.

Борисов: Няма как да сме свързани

Пред бТВ премиерът Бойко Борисов заяви, че "камионът е български, 2017 година е регистриран от ирландска гражданка и оттогава не е влизал в България. Имат регистрация на още два камиона, няма как ние да сме свързани".

Камионът с прикачен контейнер бе открит тази нощ в индустриална зона на река Темза източно от Лондон и близо до град Грейс.

Телата на намерените мъртви 38 възрастни и един тийнейджър още не са идентифицирани, но по първоначални данни на полицията е малко вероятно те да са български граждани, допълват от министерството.

Смятаме, че камионът е дошъл от белгийския град Зеебрюге и е влязъл през пристанище Пърлфлийт в Източна Англия, казаха от полицията. След това той е спрял около 12:30 местно време за около 35 минути в района на Турок и е продължил към Есекс. Първоначалното съобщение бе, че камионът е влязъл през пристанище Холихед в Уелс на другия край на острова, като е дошъл от Ирландия.

"Това ще е дълъг процес"

“Това е трагичен инцидент и много хора са загубили живота си. Разследването продължава в опит да разберем какво точно се е случило”, коментира главният комисар на местната полиция Андрю Маринър. “Все още идентифицираме телата, но предполагам, че това ще е дълъг процес”, коментира той.

Британският вътрешен министър Прити Пател заяви, че е “шокирана заради този трагичен инцидент”.

"Полицията в Есекс е арестувала един човек и ние трябва да им дадем възможност да проведат своето разследване. Служителите по имиграцията във вътрешното министерство ще работят заедно с тях, за да се установи как се е случило това ужасяващо събитие", заяви вътрешният министър.

Британският премиер Борис Джонсън съобщи, че е в непрекъснат контакт с разследващите.

"Потресен съм от трагичния инцидент. Получавам редовни доклади от вътрешното министерство и ще работим в тясна връзка с полицията на Есекс, за да се установи какво се е случило. В мислите си съм с всички онези, които са загубили живота си и с любимите им хора", заяви Джонсън в Туитър.

Холихед е второто най-натоварено фериботно пристанище във Великобритания след Дoувър и служи като основен маршрут от Ирландия до континентална Великобритания.

Ройтерс припомня, че в най-голямата трагедия с нелегални имигранти във Великобритания през 2000 година британските митнически служители откриха телата на 58 китайци, натъпкани в камион за домати в южното пристанище Дoувър.

Необичан маршрут

Според мениджъра на транспортната асоциация "Фрайт" Шеймъс Лехъни, избраният маршрут на камиона е бил необичаен, тъй като очевидно е включвал преминаване през Ирландия преди влизането във Великобритания с ферибот до пристанище Холихед.

Лехъни е на мнение, че маршрутът е избран заради засилените мерки за сигурност и многото проверки на британското пристанище Дувър и на френското пристанище Кале.

Ричард Бърнет, директор на Асоциацията на автомобилните превозвачи, заяви, че тази трагедия подчертава опасността от мигрантски банди, които извършват трафик на хора в камиони.

"Малко вероятно е, ако този камион е пристигнал от Европа, да не е бил физически проверен. Защото заради мигрантските проблеми в Дувър и Кале, имате далеч повече проверки", добави Бърнет, цитиран от "Гардиан"

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG