Връзки за достъпност

Извънредни новини

Магистрала „Струма“ временно остава без еврофинансиране


От правителството обявиха, че ще платят 741 млн. лева в случай, че ЕК откаже финансиране
От правителството обявиха, че ще платят 741 млн. лева в случай, че ЕК откаже финансиране

Проектът за строителството на магистрала "Струма" през защитените зони в настоящия му вид е в нарушение на европейски директиви, а графикът и сумата, написани в документите, които България е изпратила до Европейската комисия, са необмислени или сгрешени. Това гласи отговорът на ЕК по апликационната форма за финансиране на участака от магистралата през Кресненското дефиле, съобщи Капитал.

На 9 август тази година от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), след голямо забавяне, изпратиха апликационна форма за финансиране на участъка от Крупник до Кресна по оперативна програма „Транспорт“. На следващият ден от правителството обявиха, че ще платят 741 млн. лева държавни средства в случай, че ЕК откаже финансирането.

На 15 октомври от ЕК са върнали отговор, в който са изказани притеснения и са зададени редица въпроси до АПИ. Капитал съобщава, че от Брюксел са отправили критики по дизайна, управлението на финансовия аспект на проекта, както и коментари по повод планираните мерки за намаляването на вредите върху Кресненското дефиле при използването на съществуващият в момента E 79, като едно от платната на бъдещета магистрала.

В апликацията от АПИ са посочили, че до 2023 г. ще изпълнят 41% от проекта, но от ЕК отчитат, че не са предвидени възможни забавяния, както и че е невъзможно прогресът да бъде следен, тъй като няма има „прогнозен напредък по години“.

„Въз основа на предоставената информация исканият финансов принос за предложения голям проект не е оправдан", пише в писмото, а според Капитал, това означава, че е все по-възможно България да не получи пари за изграждането на "Струма" между Крупник и Кресна.

България трябва да отговори на ЕК в срок от два месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG