Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Този път има залог". Може ли една кампания да промени нагласите на избирателите?


Първан Симеонов и Даниел Смилов
Първан Симеонов и Даниел Смилов

Тази предизборна кампания навлиза в повече детайли и обществото се интересува от различни проблеми на градската среда. Около това наблюдение се обединяват двама анализатори, но предлагат различни обяснения. Според социолога Първан Симеонов това е, защото обществото вече е на друг етап на развитие. Политологът Даниел Смилов пък смята, че “повдигането на теми, свързани с градоустройството и управлението на града” се дължи на “икономическото замогване в страната.

Двамата коментираха пред “Свободна Европа” въпроса може ли кампанията да промени нагласите на избирателите и да се окаже определяща за вота им.

“Кампанията влияе наистина, особено в по-големи населени места. Там, където изборът е по-политически – може да се стигне до 1/3 от хора, които буквално решават в последните дни”, смята Симеонов. По думите му, там, където спецификата на вота е “по-корпоративна” не може да се очаква, че предизборната агитация ще промени мнението на особено много избиратели. Той е забелязал, че за разлика от предишни местни избори, агитацията този път е много по-детайлна. “Просто обществото вече е на друг стадий на развитие”, допълва Симеонов. Социологът обаче отбелязва, че това не означава, че избирателите са прочели внимателно всички политически програми.

Според Смилов пък в този един месец са повдигнати доста въпроси за управлението на градовете, различни от това, с което сме свикнали обичайно. “Мисля, че в страната има икономическо замогване, което прави възможна дискусията, а и решаване на по-широк кръг проблеми. Пример за това е разговорът за качеството на въздуха, който се поде не само в София, а и в други градове”, обяснява политологът.

Смилов припомня, че съществуват и кампании, които са променяли първоначалните нагласи на избирателите. “На последните предсрочни избори във Великобритания, например, лейбъристите влязоха в предизборния месец с 20 точки дистанция от консерваторите. На самия вот обаче резултатът се поизравни”, казва Смилов и допълва, че “България не прави изключение, а обрати са напълно възможни: “Последният пример у нас бяха европейските избори – в тях “Демократична България” например влезе с лоши перспективи, чертани от социолозите, но в крайна сметка успяха да постигнат място в ЕП”.

“Предстои да видим и последните данни от най-авторитетните агенции, за да преценим има ли разместване спрямо първоначалното състояние”, отбелязва Смилов. Но пък според Симеонов “в тази кампания няма много надежден социологически ориентир”.

Приглушената София”

Смилов обаче обяснява, че въпреки теоретичните възможности придзборният период да доведе до разместване – специално в София “ситуацията изглежда леко приглушена”

“Кампанията на кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова ми се стори силно деполитизирана – тя беше без ярки политически послания, а по-скоро насочена върху градоустройствени въпроси. Мая Манолова също влезе в този ключ. При кандидата на Демократична България арх. Борислав Игнатов имапе политическо послание – той се съсредоточи върху въпроса с корупцията, но вероятно заради професионалните си качества и той се концентрира върху градоустройствени теми. Единствената политическа кампания бе тази на Ангел Джамбазки от ВМРО, но по един особен и непродуктивен начин”, казва Смилов.

Този път има залог”

Първан Симеонов намира още една разлика между настоящия предизборен период и други в отминалите години. “Този път има залог, стръв и неизвестност. А това няма как да не пали и активизира избирателя”, смята Симеонов.

“Залогът е национално-политически обаче, не само местен. Има доста и то големи градове с неизвестни, без предварителен победител. Погледнете София, Пловдив, Русе, Плевен, Добрич – все градове, в които ГЕРБ има малко или много шаносве да загуби”, твърди той.

Ако ГЕРБ загуби София”

Според Даниел Смилов е възможно да има политическо разместване на национално ниво. Това, той смята, че би се случило ако ГЕРБ загуби изборите в София.

“Най-малкото, което ще видим като следствие от тази ситуция е, че тежестта на партията в коалицията ще намалее, като за сметка на това се засили влиянието на ДПС. Именно такова стечение на обстоятелствата може да доведе в един момент до предсрочни избори, макар те да нямат пряка връзка с местните”, обяснява политологът.

XS
SM
MD
LG