Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата: 27 магистрати и 11 политици имат недекларирани сметки в чужбина


Информацията е изискана от главния покурор Сотир Цацаров
Информацията е изискана от главния покурор Сотир Цацаров

27 магистрати и 11 души, заемащи висши публични длъжности в наказатената и изпълнителната власт притежават недекларирани банкови сметки в чужбина. Това съобщи прокуратурата като използва за повод опровержението на анонимен сигнал до някои медии за сметки на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев в Швейцерия.

В съобщението изрично е посочено, че настоящият зам.-главен прокурор не е сред магистратите с недекларирани сметки в чужбина.

От прессъобщението на държавното обвинение се разбира, че информацията за притежавани банкови сметки, недвижими имоти в чужбина и други инвестиции, участие в офшорни компании на лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред, е изискана от главния прокурор Сотир Цацаров през месец май от ДАНС. Справката е постъпила до главния прокурор на 19 юли и 15 август.

По разпореждане на Сотир Цацаров Върховната касационна прокуратура е възложила на НАП извършване на данъчни проверки на всичките 38 магистрати и политици, съобщи още държавното обвинение. В рамките на данъчните проверки трябва да бъде установен размерът на финансовите средства в тези сметки, произходът на средствата, евентуално получаване на доходи от лихви и изпълнение на задълженията за деклариране и заплащане на данъци.

„След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени дали има предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления“, се казва още в съобщението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG