Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор с 20 гласа "за" срещу едва 4 "против"


Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра в четвъртък с внушително мнозинство Иван Гешев за главен прокурор. Заместникът на настоящия ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров получи подкрепата на 20-има от 25-членния съдебен съвет, а "против" гласуваха само председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев и Олга Керелска от Съдийската колегия.

В продължилото над 10 часа изслушване, на фона на протест срещу процедурата и друг в подкрепа на Гешев, Пленумът изслуша визията за развитие на обвинението на единствения кандидат. Пред съдебните кадровици той акцентира предимно върху "политико-икономически медийни кръгове", които по думите му го атакуват.

От отговорите, които даде, стана ясно, че настоящият заместник главен прокурор ще следва досегашната линия в прокуратурата, налагана от ръководителя му Сотир Цацаров. В своето експозе, което бе предавано пряко по обществената телевизия, наред с думите си към членовете на ВСС, той често се обръщаше към зрителите.

Политико-олигархичните кръгове

Лайтмотив в думите на Гешев бе, че е "атакуван от политико-икономически и медийни кръгове". В същото време пред сградата на ВСС протестът в негова защита се водеше от главната редакторка на сайта ПИК Звездомира Мастагаркова.

В този смисъл бе и въпросът на члена на ВСС Олга Керелска, която попита кандидата дали ако бъде избран "ще допуска чадър и ще бъде ли обективен към всички политико-олигархични кръгове в България, без значение дали го подкрепят или не".

"Благодаря на всички протестиращи срещу мен. И на тези, които ме подкрепят. Всичко това трябва да се развива в рамките на закона. Това не ми пречи да правя анализ на определени процеси – какво и защо се случва. На мен не ми е известно да ме подкрепят политико-олигархични кръгове. Олигарси не познавам", отвърна Гешев.

Керелска няколко пъти опита да зададе въпроса си по различен начин, защото според нея, изясняването му се явява важно в процедурата на фона на честото споменаване на репликата за атаката от страна на въпросните кръгове. Настоятелността й предизвика контравъпрос от страна на Гешев: "Какво искате да ви кажа, за да сте щастлива?"

"Сега ще се изпитваме ли"

На уточняващ въпрос от члена на ВСС от Съдийската колегия Атанаска Дишева какво е политико-олигархичен кръг Гешев няколко пъти опита да отклони отговора с мотива: "Сега ще се изпитваме ли?"

След като Дишева му отвърна, че процедурата е своеобразен вид изпит, председателстващият заседанието правосъден министър Данаил Кирилов се намеси с обяснение какво е политика, което на практика осуети отговора.

ЦУМ-гейт е част от личния живот на Цацаров

Единственият кандидат за главен прокурор се оказа, че не вижда проблем в скандала около срещата на Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в ЦУМ. Преди две години бизнесменът разказа как ръководителят на държавното обвинение се е опитал да му оказва натиск.

Позицията на Гешев беше, че по този случай е имало проверка на Инспектората на ВСС и тя не е открила нарушения. "Така че случаят е приключен", заключи той. И добави: "Магистратите имат хиляди ограничения в личните си контакти". "Това не означава, че не трябва да имаме в някаква степен право на личен живот, лични средства и лични контакти", обясни кандидатът.

За Пеевски няма доказателства, срещи с премиера са допустими

Съвсем очаквано Иван Гешев трябваше да отговаря на въпроси по делото "КТБ" и защо депутатът и медиен магнат Делян Пеевски не присъства в него. Според обясненията на кандидата Пеевски е теглил кредити от фалиралата банка, но ги е погасил и затова името му не присъства в кориците на делото. През последните 5 години той твърдеше, че не знае, че медийният магнат е взимал пари от КТБ.

"Ще кажа, че по делото са налице доказателства, че всички фирми, които могат да бъдат свързани с него, са погасили кредитите си целево, така че няма данни, които да ангажират наказателната отговорност на посочения депутат. Няма данни и г-н Прокопиев да е получил каквито и да е пари, както и други богати хора в България", заяви Гешев.

От началото на разследването за фалита на КТБ прокурорът упорито отказваше да говори за Пеевски. Първоначално той заяви, че в делото го няма него, както ги няма и Путин, и Обама. Твърдеше също и че не е запознат с прокурорската проверка от 2009 г., според която Пеевски и майка му Ирена Кръстева са купили част от медиите си с пари от КТБ. Сега бъдещият главен прокурор смени тезата си. Не е незаконно да вземеш кредит, обясни кандидатът.

След, което отново изтъкна политико-икономическите и медийни кръгове: "Аз не смятам и няма да допусна медии, политически или икономически кръгове да посочват на кого да се повдигне обвинение и още повече за какво, по конкрения въпрос. Не са били налице доказателства за ангажирането на наказателна отговорност на тези лица."

Наред с това кандидатът за поста на Цацаров обясни още, че ще продължи практиката на предшественика си за срещи с премиера.

"Няма пречки да продължат срещи с премиера, тези срещи са на база функционална компетентност на прокуратурата и изпълнителната власт. Освен разделение на властите, в тези случаи има законно регламентирани процедури, взаимодействие, взаимен контрол и сътрудничество", коментира Гешев.

Хибридна атаката и разделение на властите

В смисъла на взаимодействието му с останалите власти кандидатът обясни, че е жертва на хибридна атака, с която изкривили думите му от интервю пред БНТ, че не уважава разделението на властите.

"По отношение на господин Борисов – не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата, другата част е взаимодействието между отделните власти", каза в свое интервю през лятото Гешев.

Коментирайки това пред ВСС в четвъртък, кандидатът отново припомни, че "кръгове" водят "компроматна война с него", която в "наши дни се нарича "хибридна атака". "Вадят се думи от контекст, после това става постулат", коментира Гешев, обръщайки се, по думите му, към "добросъвестните зрители".

На ареста на Иванчева: "За да поема отговорност"

Кандидатът за главен прокурор заяви още, че е присъствал на ареста на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, който продължи над 7 часа в центъра на София, но не като прокурор и не е извършвал следствени действия.

Ролята му била да подкрепи колегите си. Той обясни, че дори в независимия европейски анализ на прокуратурата се препоръчвало ръководителите да поемат отговорност в такива случаи и той точно това е направил.

"Главният прокурор не е безконтролен"

На различни въпроси по време на изслушването си Гешев обясни, че не смята, че главният прокурор е безконтролна фигура. Той се изказа в подкрепа на законовите промените, предложени от Министерството на правосъдието, които по думите му ще "помогнат за повече отчетност" на ръководителя на обвинението. Гешев обаче каза, че няма как в реално време главният прокурор да се меси в разследвания на подчинените си.

В края на месец юли кандидатурата на заместник главния прокурор Иван Гешев бе издигната единодушно от всички 11 членове на Прокурорската колегия. В следващите дни и седмици заваляха декларации в негова подкрепа от прокуратури из цялата страна. Месеци по-рано самият Гешев бе казал, че няма да участва в състезанието, но после, по думите му прие "подкрепата за себе си като задължаваща". В този дух се изказа и по време на изслушването си пред ВСС.

Бомба, хоро и извинение

Заседанието на съдебния съвет, което изслуша кандидата, протече при безпрецедентни мерки за сигурност. Членовете на съвета дори пренебрегнаха заплаха за бомба в началото на процедурата и с гласуване решиха, че ще продължат изслушването си. За първи път в демократичната история на страната главен прокурор се избира докато пред сградата на ВСС имаше протест срещу Иван Гешев и друга демонстрация – в негова защита. Освен това раонът бе блокиран от полиция още от ранните часове на деня.

Част от недоволството срещу единствената номинация в ранните предиобедни часове в сряда се пренесе и в центъра на столицата – протестиращи блокираха кръстовището на Орлов мост. Пред ВСС останаха тези, които подкрепят номинацията. Техният контрапротест бе предвождан от главната редакторка на сайта ПИК Звездомира Мастагаркова. Когато другите протестиращи се изнесоха към Орлов мост, пред ВСС се изви хоро в подкрепа на единствения номиниран.

Междувременно Гешев се извини на зрителите, че заради него хората не са могли да отидат на работа или да заведат децата си на градина в ранната сутрин. След края на процедурата по избора си, той бе попитан от журналист как се чувства от факта, че многобройните полицаи, струпани в района на ВСС, допуснаха пред сградата на съвета само подкрепящи неговата кандидатура. Гешев отговори лаконично: "Уморен". И добави, че не знае дали това е вярно, защото през това време бе на изслушване пред съдебните кадровици.

XS
SM
MD
LG