Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата обвинява еколога Тома Белев в антисемитизъм


Тома Белев
Тома Белев

Централната избирателна комисия (ЦИК) позволи екологът Тома Белев да бъде привлечен като обвиняем по досъдебно производство по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Разрешението на ЦИК е необходимо, защото Белев е кандидат за общински съветник за София от коалиция „Демократична България“.

В решението на ЦИК се посочва, че искането на главния прокурор е постъпило на 23 октомври. Причина за разследването е коментар на Тома Белев във "Фейсбук", където той посочва, че „най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно“.

След като първоначално отказваше да се извини, няколко часа по-късно Белев поднесе извинения за това свое твърдение.

Федерацията на ционистите в България призова премиера Бойко Борисов да освободи Тома Белев от длъжността му на член в Консултативния съвет по гражданското общество към Министерския съвет.

Три еврейски организации - "Шалом", "Б'ней Б'рит" и Асоциацията на оцелелите от Холокоста и техните деца - не са изразявали публично обида, нито са призовали разследващите органи да се заемат със случая.

Призивът към ЦИК и публичното възмущение първоначално бяха изразени от депутатите на ВМРО Александър Сиди и Ангел Джамбазки, които определиха изказването на Белев като антисемитско. Те бяха последвани от ГЕРБ, БСП, СДС, които осъдиха думите на Белев.

Тома Белев е един от най-изявените критици на застрояването на Пирин и дългогодишен държавен служител, отговарял за защитените територии и Природен парк Витоша. Реакцията срещу него идва четири дни преди провеждането на местните избори.

Еврейските и правозащитните организации в България са сезирали десетки пъти органите на реда за антисемитски и ксенофобски изказвания на националистическите партии, в повечето случаи - без резултат.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG