Връзки за достъпност

Извънредни новини

Останките на испанския диктатор Франсиско Франко бяха ексхумирани и препогребани на ново място


Наследници на Франко изнасят останките му от мавзолея в Долината на падналите край Мадрид
Наследници на Франко изнасят останките му от мавзолея в Долината на падналите край Мадрид

44 години след пищното му погребение останките на испанския диктатор Франсиско Франко бяха ексхумирани от националния монумент в памет на жертвите от гражданската война в четвъртък и по-късно през деня ще бъдат препогребани в обикновен гроб.

Социалистическото правителство в Испания обеща да извади останките от Долината на падналите в Сан Лоренцо де Ел Ескориал, на около 50 км от Мадрид. Обяснението бе, че иска да сложи край на възхвалата на фашистите, управлявали страната допреди почти четири десетилетия. Семейството на Франко безуспешно се опита да спре есхумацията чрез съда.

Прехвърлянето става с хеликоптер и при засилени мерки за сигурност и в присъствието само на министъра на правосъдието, криминалисти, свещеник и 22-ма наследници на Франсиско Франко. И без присъствието на медии.

Като част от церемонията кран повдигна 1500-килограмова бетонна плоча в мавзолея, която покрива ковчега.

В Долината на падналите са погребани над 30 000 жертви на гражданската война в Испания (1936-1939), дадени и от двете страни. Мястото се смята за свещено от последователите на Франко и се използва за поклонения от крайната десница.

Правителството на Педро Санчес обяви, че иска да го превърне в „място за възпоменание и почит към загиналите във войната“. Според властите присъствието на останките на Франко в Долината на падналите е обида към една развита демокрация.

Ковчегът на Франко ще бъде преместен в държавното гробище „Ел Пардо“, където е погребана неговата съпруга.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG