Връзки за достъпност

Извънредни новини

Уйгурски правозащитник получи наградата „Сахаров“ за 2019 г.


Илхам Тохти
Илхам Тохти

Уйгурският правозащитник Илхам Тохти е тазгодишният лауреат на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент. Това бе съобщено в Страсбург след решението на председателския съвет на институцията.

През 2014 г. Тохти бе осъден на доживотен затвор в Китай по обвинения в сепаратизъм, а Европейският парламент се обяви за незабавното му освобождаване.

“Тохти посвети живота си на защитата на правата на уйгрското малцинство в Китай. Въпреки, че той настояваше за умереност и помирение, беше осъден на доживотен затвор след показен процес през 2014 г. Като му даваме тази награда, настояваме китайското правителство да го освободи и призоваваме за уважение към правата на малцинствата в Китай“, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли при обявяването на победителя.

Наградата „Сахаров“ се присъжда на личности, дали изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят. Целта на приза е да подкрепи лауреатите и тяхната кауза.

Наградата ще бъде връчена официално на 18 декември.

Тохти беше номиниран за отличието от парламентарната група "Обнови Европа".

Уйгурите са преобладаващата етническа област в Северозападен Китай (най-вече Синдзян-уйгурския автономен регион, познат още и като Източен Туркестан или Уйгуристан).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG