Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЗК отказа и на „Еврохолд“ да купи ЧЕЗ


Вторият опит на чешката енергийна група ЧЕЗ да продаде активите си в България се провали, след като в четвъртък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката.

Мотивът на антимонополната комисия е, че придобиването на енергиен бизнес от страна на застрахователния холдинг може да наруши пазара.

Това може да доведе до "установяване или засилване на господстващото положение на обединената група" и до "значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари", пише в решението на антимонополния регулатор.

Забраната идва само две седмици, след като Комисията реши, че трябва да се извърши задълбочен анализ на сделката. Тогава антимонополният орган прецени, че застрахователят може да злоупотребява с положението си и да удари конкурентите на ЧЕЗ на енергийния пазар, тъй като за да играе на борсата за ток, търговецът "ЧЕЗ Трейд", а и "ЧЕЗ Електро" имат нужда от застраховки гаранции по сделките. Отделно възобновяемите енергийни централи трябва да предоставят обезпечения в държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система", тъй като той покрива разликата между постиганите от тях цени на борсата, където са длъжни да продават тока си, и преференциалните, определени от енергийния регулатор, пише „Медиапул“.

Комисията не е била убедена от уверениията на "Еврохолд", че не предлагат такъв тип застраховки и обезпечения и не възнамеряват да издават такива за своите дружества, , от комисията продължават да виждат проблеми.

КЗК смята, че значителният финансов и организационен ресурс на ЧЕЗ ще позволи на новата група да изгради монополно положение на пазара на разпределение и снабдяване/доставка на ел. енергия, като предлага по-добри условия на клиентите от конкурентите си.

Комисията отбелязва още, че тъй като с търговията с електроенергия ще изисква все по-големи ресурси, то ще се налага да се предоставят и повече обезпечения, а „планираната концентрация ще създаде съществено предимство на участниците в сделката с оглед наличието на сериозни финансови изисквания към участниците на свободния пазар на търговия с електрическа енергия".

Решението на КЗК може да се обжалва в 14-дневен срок.

Това е вторият провал на сделката на ЧЕЗ, след забраната на КЗК от миналото лято активите ѝ в България да бъдат придобити от "Инерком". Тогава мотивът бе, че компанията купувач има слънчеви електроцентрали, което щяло да засили позициите ѝ на енергийния пазар и можело да злоупотребява с мощта си. Макар "Инекрокм" да представи документи, че собственичката на компанията Гинка Върбакова се е разделила със слънчевия си бизнес, КЗК не промени мнението си.

В началото на октомври от управата на ЧЕЗ заявиха, че ако България за втори път възпрепятства продажбата на активите ѝ, компанията ще запази собствеността си и ще продължи да работи в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG