Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блокадата на Орлов мост е вдигната. Протести срещу избора на Гешев има и в петък


Блокадата на Орлов мост започна преди обяд в четвъртък и продължи до петък сутринта
Блокадата на Орлов мост започна преди обяд в четвъртък и продължи до петък сутринта

Блокадата на Орлов мост беше вдигната в петък сутринта преди 7.00 часа. Кръстовището беше блокирано в продъжение на близо 24 часа от недоволни от кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Той беше избран за поста в четвъртък вечерта от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с 20 гласа „за“ и 4 „против“ след 10-часово изслушване.

Протестиращите в четвъртък суртинта се насочиха към пространството пред сградата на ВСС, но не бяха допуснати там от полицията, която охраняваше митинг в подкрепа на Гешев. След това недоволните от кандидатурата му блокираха бул. „Княгиня Мария Луиза“, а след това се насочиха към Орлов мост.

За днес е планиран нов протест пред сградата на Президентството. Искането към държавния глава Румен Радев е да не подписва указа за назначаването на сегашния заместник на Сотир Цацаров за нов главен прокурор със 7-годишен мандат.

В четвъртък, след като Иван Гешев беше избран за поста, беше съобщено, че в петък сутринта ВСС ще изпрати решението си на президента Румен Радев. Той може да подпише, да върне или да откаже да издаде указ за начначаването на Гешев за главен прокурор. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев каза също, че ако президентът не подпише указ за назначаването на избрания нов главен прокурор, той ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев, а няма да започва нова процедура.

БХК: Сериозни нарушения на основни права на човека

Българският хелзинкски комитет (БХК) констатира нарушения на правото на мирно събиране в организацията на протестите в четвъртък. Организацията е получила сигнал от граждани, участващи в протеста срещу Гешев и от председателя на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, които са съобщили, че не са допуснати пред ВСС в началото на деня, въпреки че са поискали и получили разрешение от властите да проведат протест там. Георгиев е сигнализирал и за физическо насилие срещу него.

Служители на организацията са отишли на място и са установили, че пред ВСС са допускани само живеещите и работещите в региона и подкрепящите кандидатурата за главен прокурор. Полицаите са изисквали документи за самоличност на желаещите да преминат през импровизирания пропускателен пункт. Използвани са и заплахи. В тази връзка БХК констатира „редица индиции за сериозни нарушения на основни права на човека“.

Гешев: Нямам отношения с тези, които ме подкрепят

По време на първата си пресконференция след гласуването в четвъртък Гешев подчерта, че не знае кои са поддръжниците му, които цял ден блокираха пътя пред ВСС докато траеше изслушването му. Митингът в негова подкрепа беше организиран от агенция ПИК, издателят ѝ Недялко Недялков и главната редакторка Звездомира Мастагаркова бяха сред активните протестиращи и оратори.

„Дали ми харесва или не, е лично усещане, аз нямам представа кои са тези, които ме подкрепят, нямам отношение с тях, както и с тези, които не ме подкрепят. Единствената разграничителна линия е спазването на закона", отговори Гешев на въпрос харесва ли му това, което се случва отвън.

Гешев беше попитан и кои са „политикоикономическите и медийни кръгове“, които били срещу кандидатурата му и които той спомена десетки пъти по време на изслушването си, без да отговори на въпроса какво точно представляват.

„Аз знам кои са, мисля, че имат право на мнение, но не могат да ми казват на мен как да постъпвам и кое е правилно и кое не. Правя констатация и това не значи, че не съм безпристрастен“, заяви той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG