Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В две други сгради". Кой и къде избира тримата големи в съдебната власт


Главната редакторка на сайта ПИК над 10 часа ръководеше протеста в подкрепа на Иван Гешев, докато във ВСС течеше изслушването и избора му.
Главната редакторка на сайта ПИК над 10 часа ръководеше протеста в подкрепа на Иван Гешев, докато във ВСС течеше изслушването и избора му.

Едно искрено признание сякаш потъна в потока от думи при избора на Иван Гешев за главен прокурор. А не трябваше, защото наред с признанията на други трима души в последните месеци всъщност ясно описва как се става висш магистрат в България.

Настоящият ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров на практика призна, че последните няколко процедури за избор на тримата големи в съдебната власт са протекли по един и същ начин – не само в съдебния съвет, а и "в две други сгради". Признанието дойде в реплика към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, чиято принципност Цацаров иронизира недвусмислено.

"Не изключвам и тази, при която съм избран аз"

"Слушайки го, аз си мисля, че г-н Панов говори като човек, чиято процедура е протекла кристално чисто, при пълна информираност и при пълна състезателност. Слушайки го, даже си мисля, че г-н Панов говори като човек, който сякаш въобще не е участвал в такава процедура, наблюдавал я е отстрани и поради тази причина има, как да кажа, всичките основания да съди нейните негативи и разбира се да съди негативите на процедурата по принцип. Аз бих задал въпроса – по какво тази процедура се отличава от процедурата, по която бе избран председателят на ВКС? По какво тази процедура се отличава от предните процедури? Разбира се, тук по никакъв начин не изключвам и тази, по която съм избран аз", заяви в четвъртък Цацаров, провокиран от критиките на Панов към процедурата по избор на Гешев.

После продължи, че председателят на ВКС разчита на времето, защото постепенно в заседателната зала на ВСС няма да остане никой от участвалите в неговия избор – последните двама бяха самият Цацаров и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, чийто мандат изтече през ноември 2017 г.

"Никой няма да знае какво се е случило тук вътре – и което е по-важно – в две други сгради"

"После, по стечение на обстоятелствата, защото на Колев му изтече мандатът, останах само аз. Ще минат още два месеца, живот и здраве, и тъй като никой мандат не е вечен, от тази зала ще си изляза и аз. И тогава никой няма да знае какво точно се е случило тук вътре – и което е по-важно – в една друга сграда, не, в две други сгради. Аз го знам, няма да го кажа и ще ви кажа защо. Няма да го кажа не, защото уважавам Лозан Панов. Няма да го кажа, защото уважавам ВКС, уважавам съда и уважавам неговия председател. Не този председател, длъжността председател на ВКС."

Главният прокурор така и не бе помолен от никого да уточни думите си. Поставени в контекста на три други изказвания през последните месеци обаче, признанието на Цацаров изглежда недвусмислено.

Бойко Борисов и "цялата мощ на ПП ГЕРБ"

"По предложение на Христо Иванов избрахме шефа на съдиите на България – Лозан Панов. По негово лично предложение... Абсолютно! С цялата мощ на политическа партия ГЕРБ в парламента. След това предложи председателя на Софийски градски съд – най-големият съд в България – и него си избрахме. Кое не се е случило", заяви премиерът Бойко Борисов пред бТВ само ден преди избора на Гешев.

Поводът за емоционалния му коментар бяха протестите срещу безалтернативната номинация на Иван Гешев, които според министър-председателя се организират изцяло от партията на бившия му правосъден министър Христо Иванов – "Да, България".

"Този път реших – каквото си изберат, това е, изобщо не съм се месил"

"Всичко, каквото е искал, съм го направил! А можете да бръкнете в сайта на Министерството на правосъдието и да видите колко закони по негово време като министър е предложил да се променят. Направете го! Достатъчно по темата, мисля, че много ясен бях! Аз никога не съм бил лицемер! И понеже на няколко пъти съм давал на опозицията възможност да покаже своята неутралност и във всичките случаи са ми направили големи проблеми след това, този път реших – каквото си изберат, това е! Изобщо не съм се месил. Изобщо не съм се месил, грам!"

Това изказване на Борисов дава известна светлина върху признанието на Цацаров за "двете сгради". Но, за да бъде още по-ясен къде и как точно се случват изборите на тримата големи в съдебната власт, премиерът добави следното:

"Щях да издигна Емил Радев или щях да издигна Дани Кирилов"

"Щях да издигна Емил Радев или щях да издигна Дани Кирилов – това са юристите в ГЕРБ, на които държа, вярвам им и когато си ги представя на поста главен прокурор, мога да си ги представя тях. Как ще отида и ще кажа – ти искаш ли (на някой юрист) – да станеш главен прокурор? Ми, не го познавам. Как ще си заложа името заради него?! А да сложа партиен кандидат – от другата страна, мисля, че това пък е недопустимо – за каква независима съдебна система говорим?!"

Константин Пенчев и връзката между политиците и Темида

Четири месеца преди тези изявления на Цацаров и Борисов, признание в същата посока направи друг висш представител на властта в България – конституционният съдия, бивш председател на ВАС и бивш депутат Константин Пенчев.

"Ако аз не бях от НДСВ, надали щях да бъде избран за председател на ВАС"

"Давам си сметка, че ако аз не бях от НДСВ, надали щях да бъде избран за председател на Върховния административен съд", каза той в интервю за "Медиапул" на 13 юни в отговор на въпроса – възможен ли е избор на нов главен прокурор без политическа намеса?

"Изборите на главен прокурор и председателите на двете върховни съдилища безспорно са много важни за цялото общество. Няма как да кажем, че тези избори не интересуват никого друг, освен самата съдебна власт. Разбира се, че те интересуват и политиците, както интересуват и цялото общество. Ние не бива да толерираме партийния натиск и опит за влияние, но не можем да кажем, че този избор интересува само магистратите."

"Нека не се лъжем, тези постове се заемат с политическа протекция"

Че политиците не просто се интересуват от тези процедури, а директно влияят върху техния развой, открито свидетелства още на 19 декември 2018 г. бившият конституционен съдия и бивш зам.-председател на ВКС Румен Ненков: "Нека не се лъжем, тези постове се заемат с политическа протекция. Без политическа протекция не става, но може би така е и по света..."

Румен Ненков и разговорите с Цацаров

Четири месеца по-късно той даде интервю пред бТВ, в което конкретно коментира избора на Лозан Панов за председател на ВКС. Признавайки, че сам е предложил името му на Сотир Цацаров, след като главният прокурор се е поинтересувал дали Ненков не би оглавил последната съдебна инстанция.

"Не е минало без разговори с представители на политически партии и политически сили"

"Аз му казах, че не искам и че си харесвам работата в Конституционния съд и му предложих три имена на трима колеги съдии – едното от тях беше на Лозан Панов. Сега, по какъв начин са осъществявани следващите контакти с Лозан Панов, как е разговаряно – аз твърдя, че познавайки добре тази система и този механизъм – че не е минало без разговори с представители на политически партии и политически сили. Това съм убеден."

Попитан – с кого са водени въпросните разговори, Ненков уточни: "Предполагам, поне с ръководителите на водещите партии, включително и с министър-председателя – в това няма нищо лошо, разбира се. Няма, те трябва да си говорят." Самият той познава от първа ръка отношенията между върховете на съдебната, изпълнителната и законодателната власти, най-малкото, след като загуби надпреварата за председателския пост на Конституционния съд от бившия главен прокурор Борис Велчев.

На пратика, това негово изявление пред бТВ от 13 април опровергава твърденито на Борисов, че Панов е бил предложен за председател на ВКС от Христо Иванов. Но потвърждава думите на Цацаров, че процедурите за избор на тримата големи не се случват само в заседателната зала на ВСС, а и "в две други сгради".

Очевидно, едната е Министерският съвет. Другата вероятно е парламентът. Но остава въпросът – само в тези сгради ли се договарят най-висшите постове в съдебната система? И кои са другите участници в задкулисните договорки? В които по собствените думи на Борисов "този път" той е решил изобщо да не се меси. "Грам!"

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG