Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повечето жертви, открити в хладилен камион във Великобритания, са виетнамци


По-голямата част от 39-имата загинали в камиона с българска регистрация са от виетнамски произход, съобщи „Ройтерс“, като се позова на духовен лидер от Виетнам. По-рано полицията в Обединеното кралство беше съобщила, че жертвите са от Китай – твърдение, което беше предизвикало недоверието на Пекин.

По-рано тази седмица телата на 38 възрастни и един тийнейджър бяха намерени в камион с варненска регистрация в Грейс, на 32 километра източно от Лондон.

Аз съм в контакт със семействата на жертвите, целият район е потънал в скръб, заяви пред агенцията отец Антони Данг Хуу Нам, католически свещеник от град Йен Тран, разположен на 300 километра южно от столицата Ханой. Той все още събира данни за загиналите, за да може да отслужи молебен за тях по-късно тази вечер. „Това е катастрофа за нашата общност“, каза той.

Семействата твърдят, че близките им са тръгнали по един и същи маршрут и че контактът с тях е бил изгубен по едно и също време.

Виетнамското външно министерство отказа коментар за националността на жертвите, но потвърди, че служители на посолството оказват помощ на британските разследващи органи.

Нге Ан е една от най-бедните виетнамски провинции. Много от жертвите на нелегалния трафик са именно от там, съобщава базираната в САЩ неправителствена организация Pacific Links, изследваща трафика на хора.

По думите на отец Нам сред загиналите има също и виетнамци от съседната провинция Ха Тин.

Разследването във Великобритания продължава, по случая има вече и четвърти арестуван, съобщиха властите в петък. Последният задържан е 48-годишен мъж от Северна Ирландия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG