Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ води в големите градове, но със свита подкрепа


Изборният ден протече без съществени нарушения.
Изборният ден протече без съществени нарушения.

Първият тур на местните избори приключи в неделя със запазване на преднината от страна на ГЕРБ в големите градове. Общата подкрепа за ГЕРБ обаче спада, сочат екзитполовете на различните социологически агенции.

Формацията печели категорично Бургас, Стара Загора и Велико Търново. Тепърва ще се разбере дали във Варна ще има балотаж.

Въпреки това партията на Бойко Борисов бележи спад в общите гласове - както в столицата, където Йорданка Фандъкова ще се яви на балотаж срещу Мая Манолова, така и в редица областни градове.

Фандъкова загуби около 100 000 гласа в София.

Освен в столицата втори тур на вота ще има в Пловдив, Благоевград, Пазарджик, Плевен, Русе, Хасково и други.

Само преди 4 години ГЕРБ спечели 22 от 28-те областни града, като в 11 от тях победи още на първия тур. Картината към настоящия момент не е такава. ГЕРБ води в повечето големи градове, но на балотажите е възможно кандидатите, които са им противници, да съберат голяма част протестен вот в своя подкрепа.

Балотажи

В Благоевград настоящият кмет Атанас Камбитов (ГЕРБ) пък води с около 10 на сто пред независимия кандидат Румен Томов, показват неокончателните резултати.

В Плевен също се очертава втори тур, като в него с първи резултат влиза настоящият кмет Георг Спартански с 43.4 на сто от гласовете. Втори е претендентът на ГЕРБ Мирослав Петров с 29.2%.

На втори тур в Хасково ще се явят Станислав Дечев (ГЕРБ) и Коста Стоев (БСП). ДПС за първи път от години не издигна кандидат, а досегашният кмет на града Добри Беливанов, който също е член на ГЕРБ, но се яви на вота срещу съпартийците си, получи малко под 10% подкрепа.

Балотаж ще има и в Русе. Той ще е между кандидата на БСП Пенчо Милков, който води след първия тур с около 5 на сто пред издигната от ГЕРБ Диана Иванова.

Във Видин пък кандидатът на ГЕРБ ще се яви идната неделя срещу този, издигнат от СДС.

Във Варна Иван Портних би могъл да спечели от първия тур битката за трети мандат начело на града. Прогнозният му резултат е 49.5% и се чака паралелното броене на гласовете. Негов опонент най-вероятно ще е Анелия Клисарова (БСП). Нейният резултат пък е твърде близък до този на лидера на партия “Възраждане” Костадин Костадинов.

Изненадата Пловдив

В Пловдив се очакваше кандидатът на НФСБ и ВМРО Славчо Атанасов да получи близък резултат до този на издигнатия от ГЕРБ областен управител Здравко Димитров. Изненадата обаче е, че Славчо Атанасов, който е бивш кмет на града, не получи предвижданата подкрепа.

И така на балотаж, според екзит половете, ще се яви Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив". Тя е получила подкрепата на около 20% от жителите на града.

Атанасов заяви, че резултатът до момента не означава нищо и призова да се изчакат резултатите от паралелното преброяване. Той припомни предишните избори, където до последно беше ту първи, ту втори на балотажа срещу Иван Тотев, като накрая загуби с разлика от около 1000 гласа.

Символният Велико Търново

Както се очакваше, втори тур няма да има в Бургас, където настоящият кмет на града Димитър Николов (ГЕРБ) печели убедително.

Балотаж няма да има и във Велико Търново, където според неокончателните резултати досегашният кмет Даниел Панов (ГЕРБ) води с много пред Весела Лечева (БСП). Търново бе един от градовете, смятани за бастиони на бившия втори в партията – Цветан Цветанов. Предварителните нагласи бяха, че там без подкрепата на ексшефа на ГЕРБ в парламента ГЕРБ ще има сериозни затруднения.

В първите си коментари в изборната почти всички политически лица обявиха, че са победили.

И ГЕРБ и БСП обявиха "победа"

Макар да получи сходен резултат на предходните избори в София - организацията на ВМРО обяви подобрен свой резултат.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви “безапелационна победа над БСП”. “За мен като лидер на партия е важен един резултат и това е безапелационната победа над БСП навсякъде, в София - двойно. Дали ще се опитат сега с мимикрия, като гущери с опашките и хамелеони да водят пазарлъци с други партии, не ме интересува”, каза той.

“Всички обичат да говорят за промяна, но промяната започва от ГЕРБ. Ние направихме големи промени в партията и особено в София, и те дадоха резултати”, допълни още той. “Той поздрави останалите кандидати и остави на тяхната съвест да решат какво да предприемат в градовете, където ще има балотажи.

"Десните хора по принцип са демократи, мислещи хора, разсъждаващи. Ако те считат, че тези кукувици са промяна, костинбродска промяна, ако БСП с половината от гласовете на ГЕРБ е промяната в София, да я подкрепят и да им е честито. Аз съм демократ, вярвам на инстинкта на хората. Никога нищо не е сигурно в тоя живот. Единственото сигурно нещо е Орландовци”, допълни Борисов.

В същото време БСП отчете “завръщане в местната власт”. “Няма окончателни резултати, но с увереност казвам, че БСП се завръща в местната власт. Имаме почти двойно по-голяма подкрепа за партията от 2015 г. Временните резултати показват, че БСП е на балотаж в 15 областни града. В няколко сме първа политическа сила. Знакови крепости на ГЕРБ се пропукаха", коментира заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

Избирателна активност

Избирателната активност е малко по-ниска на тези избори, съобщи ЦИК като се позова на данни от 17.30 часа. Тогава бяха гласували 42.85 % от избирателите. На изборите от 2015 г. активността към този час е била 43.19 %.

По данни на "Галъп Интернешънъл", цитирани от БНР, по-ниска е избирателната активност в Бургас, Кърджали, Пловдив и Варна.

Профилът на повечето гласуващи показва хора в активна възраст и с по-високо образование, които работят, съобщават още от агенцията.

Нарушения

До 17 часа са регистрирани 153 жалби и сигнали за извършени изборни нарушения, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. Най-голяма част от сигналите са за организацията на изборния процес - 89. 26 се отнасят за нарушения на избирателните права, 34 - за предизборна агитация в деня на изборите, а само 4 - за купуване на гласове, уточни Андреев.


В неделя страната избираше кметове и общински съветници измежду общо 36 233 кандидати. Трите най-големи града - София, Пловдив и Варна - избираха и районни кметове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG