Връзки за достъпност

Извънредни новини

Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на балотаж в София


Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. Снимки: БТА

София ще избира своя кмет на балотаж идната седмица. Това стана ясно в неделя след огласяване на първоначалните данни от гласуването. На втори тур ще се явят Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), получила от 35.4 % и независимата Мая Манолова, подкрепена от БСП, за която са гласували 26,2%, сочат данните на Алфа рисърч, цитирани от бТВ.

Трети по подкрепа остана кандидатът на Демократична България арх. Борислав Игнатов, чийто резултат е 15,8 на сто. Веднага след него се нарежда независимият кандидат Борис Бонев, издигнат от инициативата “Спаси София” с 10.4%. По предварителни данни Ангел Джамбазки от ВМРО взема 4,9%.

Балотажът в София беше очакван от всички социологически агенции.

По-висока от очакваното е подкрепата за Борис Бонев. Гласувалите за издигнатия от ДБ Борислав Игнатов пък са по-малко, отколкото за листата на коалицията, отново по първоначални данни. ​

Първоначалните данни сочат още, че очакваната сходна подкрепа за Фандъкова и Манолова, не се оправдава. Към момента разликата между двете е малко под 10%.

Въпреки това обаче ГЕРБ губи в София около 100 000 гласа в сравнение с местните избори от 2015 година. Именно тези резултати ще се отразят в съотношението в местния парламент в София.

Коя ще е втората сила в Общинския съвет?

В София броят на политическите сили ще се свие от сегашните девет.

ГЕРБ/СДС ще са водещите отново с 33.9 на сто, според екзит половете. В Общинския съвет обаче представителите на управляващата партия ще са по-малко от настоящите 30 души.

В местния парламент за втората политическа сила се борят БСП и Демократична България съответно с 19.3 и 19.1 на сто. Коя от тях ще надделее ще стане ясно при преброяването. Следват ВМРО с 5.7 на сто.

За независимата листа на Борис Бонев (2 души) са гласували малко над 4%. Част от гласовете ще се преразпределят. Глас народен ще имат един общински съветник. Движение 21 имат 1%, коалицията БЗНС, ЗНД и НДСВ получават 1.6%. За други формации са гласували около 13%.

Фандъкова: Научих си урока

“За всичките тези години имахме пропуски и съм готова за промяна. Научих си урока." Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова в първия си коментар след новината, че отива на балотаж с подкрепената от БСП Мая Манолова.

Фандъкова обяви, че другата неделя ще разчита на десните хора. И поздрави за доброто представяне както кандидата на Демократична България Борислав Игнатов, така и независимият кандидат Борис Бонев от Спаси София.

“Вярвам, че софиянци имат вярната преценка и развитието на града ще продължи”,каза Фандъкова. По думите й за нея е е важно в СОС да има ясно мнозинство, което да гарантира проектите за София. “Надявам се , че следващата неделя софиянци ще излязат”, допълни тя.

Манолова: Пробивът е направен

“Пробивът е направен – след 14 години София отива на балотаж”, каза от своя страна Мая Манолов. Според нея "това, което партиите не можаха да направят за 14 години, го направиха гражданите".”Със същия хъс, с който се борех досега, ще се боря и през следващата седмица, защото можем да постигнем промяната", каза оше тя.

“Имаме избор между диктата и демокрацията, имаме избор дали да отворим вратата, за да влезе свободната воля на гражданите във властта, или вратата да остане затворена и да продължат да управляват по същия начин”, смята Манолова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG