Връзки за достъпност

Извънредни новини

Експертите: ГЕРБ се пропуква, но този път промяната не идва с революция


Представителите на ГЕРБ и СДС подписват споразумение за съвместно явяване на местните избори
Представителите на ГЕРБ и СДС подписват споразумение за съвместно явяване на местните избори

Промяна все още няма, но е сигурно, че сме на прага й. Около това мнение се обединиха повечето политически анализатори, коментирали първите резултати от местните избори в неделя. Те реагираха на факта, че ГЕРБ отново е водеща политическа сила, но на много места, където по-рано партията е печелила от първия тур, сега се налагат балотажи.

"Това е пробив. ГЕРБ са пробити", коментира социологът Андрей Райчев. По думите му на тези избори е престанал да действа автоматизмът на партийния вот.

Според социалния антрополог Харалан Александров "политическата хегемония на ГЕРБ е сериозно предизвикана". Има начало на промяна, каза той пред БНТ. И добави, че тази промяна не е революционна. Според политолога Антоний Тодоров "хегемонията на ГЕРБ" е факт от 10 години и сегашните избори са съдбовни с това, че ако съотношението на силите се запази, партия ГЕРБ може да се бетонира по такъв начин, че тя да не може да бъде "пробита" с познатата до този момент процедура.

В някои градове ГЕРБ е в ерозия, а БСП – в слаба кондиция, коментира политологът Даниел Смилов пред би Ти Ви. Той уточни, че ерозията е подчертано видима в София: "През 2015 г. Фандъкова получи над 60 % от гласовете, а сега [над] 30 %. Шарен и пъстър ще е общинският съвет".

"Неприятно e, че битката на БСП е да бъде втора сила, а не да бъде първа", коментира по би Ти Ви политологът Татяна Буруджиева.

Според политолога Антоний Гълъбов общественото очакване от евентуалните промени не е адекватно на реалността. "Ние все чакаме да се появи нов политически субект, който да измести някой досегашен. Но промяната няма да дойде от нов политически субект, а от новите нагласи на обществото и от новия нячин, по който то излъчва своето политическо представителство", каза той по БНТ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG