Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой беше убитият в неделя Абу Бакр ал Багдади


Ал Багдади през 2014 г.
Ал Багдади през 2014 г.

САЩ обеща за залавянето му 25 милиона долара, а когато той беше убит, новината беше съобщена лично от президента Тръмп. Абу Бакр ал Багдади ръководеше терористичната организация "Ислямска държава" и за много хора ликвидирането му е сравнимо с премахването на Осама бин Ладен.

Истинското му име е Ибрахим Ауад Ибрахим ал Бадри. Роден е в иракския град Самара през 1971 г., в сунитско и подчертано религиозно семейство. Първия си прякор получава още като тийнейджър – наричат го "Вярващият", защото прекарва много време в джамията, учи наизуст части от Корана и се нахвърля върху всеки, който не спазва законите на Шариата.

Той завършва училище в началото на 90-те и заживява в столицата Багдад, където завършва висше образование по ислямски науки. Започва да работи и над докторска дисертация, пише Би Би Си, като се позовава на официалната му биография, писана от негови последователи. Предполага се, че именно по време на следването си той приема салафизма и джихадизма.

През 2004 г., когато той вече е заподозрян в създаване на група, атакувала части на САЩ в Ирак, американските войски го арестуват в град Фалуджа и го отвеждат в лагера Бука. Задържат го там само за 10 месеца, защото не виждат в него сериозна заплаха. Но впоследствие се оказва, че самият лагер е бил ковачница на кадри за бъдещата групировка "Ислямска държава" – част от издирваните й лидери някога са били арестувани там.

Предполага се, че след като е излязъл от лагера Бука, ал Багдади се е свързал с новосформираната Ал Кайда в Ирак, ръководена от йорданеца Абу Мусаб ал Заркауи. Групировката имаше водеща роля в иракската съпротива и се прочу с варварските форми на жестокост, стигащи до обезглавяването на заложници.

Малко по-късно ал Багдади се озовава в джихадистка организация на муджахедините, която след смъртта на Заркауи в американско въздушно нападение, се преименува на "Ислямска държава Ирак". Първоначално ал Багдади ръководи Комисията по Шарията, но през 2010, след смъртта на лидера, поема ръководните функции на терористичната групировка.

През 2013 г. той организира изпращането на бойци от Ирак в Сирия и провеждането на бунтове срещу президента Башар ал-Асад в Сирия. Разширяването на периметъра води до промяна в наименованието – Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Година по-късно той вече обявява съществуването на "Халифат" – имагинерна държава с халиф начело, управлявана от законите на Шариата. Започват да го наричат "халиф Ибрахим". От тогава датира и първата му поява пред камера.

В най-силните периоди от своето съществуване ИДИЛ насажда терор сред 8 милиона души и контролира територии на Сирия и Ирак от общо 88 000 кв. км. - територия, която е голяма колкото тази на Сърбия.

От 2017 г. ал Багдади е постоянна мишена за САЩ и съюзниците им. Множат се непотвърдените данни за това, че той е бил заловен или убит, но тези данни след това се опровергават. И така до 27 октомври 2019 г., когато с лично съобщение на президента Тръмп САЩ обявиха, че ал Багдади се е самовзривил по време на американска офанзива срещу позиции на ИДИЛ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG