Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ печели осем областни града на първи тур


Местните избори преминаха при по-ниска избирателна активност от 2015 г. с над 11%
Местните избори преминаха при по-ниска избирателна активност от 2015 г. с над 11%

ГЕРБ остава водеща политическа сила в повечето от областните градове в България, става ясно от официалните данни от преброяването на гласовете от местните избори в неделя. Управляващата партия е водеща политическа сила в 23 от 28-те областни центрове, показва преброяването в ЦИК.

За разлика от последните избори през 2015 г., когато ГЕРБ спечели кметските места в 10 областни града още на първи тур, сега се очертава това да се повтори в осем областни центъра. В Кърджали също е избран кмет още на първи тур – Хасан Азис от ДПС.

Към 15.40 часа в понеделник в повечето областни градове протоколите са обработени на 100%. Единствено в София към този момент са обработени 48% от протоколите. Във Варна, Перник и Хасково този процент е малко над 90 на 100.

Вотът протече при по-ниска избирателна активност в сравнение с местните избори през 2015 г. По данни на ЦИК избирателната активност към 17.30 часа в изборния ден е била 32.22% в сравнение с 43.19% в същия час при предния местен вот.

Вотът в столицата

В надпреварата за кмет на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) води с 36.48% от гласовете и ще се яви на балотаж с Мая Манолова (независим кандидат, подкрепен от БСП), която получава 27.54%. Трети е Борислав Игнатов ("Демократична България") с 12.35%, а четвърти остава Борис Бонев (независим) с 10.88%.

Столичният общински съвет (СОС) се очертава да бъде фрагментиран. Най-много места ще има ГЕРБ (32.55%), следват БСП (17.92%) и "Демократична България" (14.54%).

Независимият кандидат за общински съветник Борис Бонев е подкрепен от 10.86% от гласоподавателите. Той със сигурност влиза в СОС, а гласовете отгоре ще бъдат разпределени между останалите кандидати.

Победители на първия тур

В Бургас при обработени 100% от протоколите настоящият кмет Димитър Николов от ГЕРБ печели убедително с 65.83% от гласовете. В общинския съвет ГЕРБ обаче няма мнозинство. Управляващата партия е получила 43.21%, втора е БСП с 12.15%, а трета е партията "Европейска средна класа".

Във Велико Търново побеждава Даниел Панов от ГЕРБ с 60.55% подкрепа. Във Враца победата за кандидата на ГЕРБ също изглежда сигурна още на първи тур. Калин Каменов води с 72.79% от гласовете, сочат данните при 99% обработени протоколи. В Габрово настоящият кмет Таня Христова от ГЕРБ печели с 58.69%. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Кюстендил Петър Паунов също изглежда, че няма да има нужда от балотаж с подкрепа от 54.96% от гласовете.

Монтана също ще има кмет още след първия тур, показват предвартелните данни на ЦИК. Златко Живков от местна коалиция, включваща ГЕРБ и СДС, побеждава убедително с 71.75%. В Стара Загора очакван победител е досегашният кмет от ГЕРБ Живко Тодоров с 68.63%. Станислав Дечев от ГЕРБ води с 51.42% от гласовете в Хасково. при 100% преброени бюлетини в Кърджали на първи тур печели Хасан Азис от ДПС с 53.02%.

Балотажите

Във втория по големина град Пловдив ще има балотаж. Срещу кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров (36,14% от гласовете при 100% преброени бюлетини) ще застане застане бившият кмет Славчо Атанасов, издгнат от НФСБ, който има 16.15%. Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" остава трета с 11.32%. В общинския съвет в Пловдив най-много места се очертава да има ГЕРБ с 30.59%, следвана от БСП, НФСБ и "Съюз за Пловдив".

Макар първоначалните данни от преброяването на бюлетините във Варна да показваха, че настоящият кмет Иван Портних от ГЕРБ ще си осигури следващ мандат, той ще трябва да се яви на втори тур.

Портних получава 49.31% от гласовете и отива на балотаж срещу Костадин Костадинов от "Възраждане", който побеждава с 200 гласа Анелия Клисарова от БСП. Четвърти е кандидатът на "Демократична България" Стела Николова със 8.6%.

Общинският съвет в морския град се очертава силно раздробен – ГЕРБ има 32.2% от гласовете, БСП – 14.23%, Земеделски съюз "Александър Стамболийски" – 7.19%, "Възраждане" – 7,72%, а "Демократична България" – 6.75%.

Изненада в Банско

В Благоевград Атанас Камбитов от ГЕРБ (25.65%) ще се яви на балотаж срещу Румен Томов. В областта изненада е Банско, където кандидатът на ГЕРБ Георги Икономов, който се бореше за трети мандат, загуби още на първи тур от бившия директор на местното звено на ДАНС Иван Кадев, подкрепен от "Демократична България".

Във Видин ще има балотаж между Цветан Ценков (30.41%) от местна коалиция СДС (НДСВ, Нова алтернатива, ЗНС, БЗНС, БДСР) и Огнян Ценков (32.12%) от ГЕРБ. В Добрич на втори тур един срещу друг ще се изправят Йордан Йорданов (41.22%) от местна коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, ГН) и Надежда Петкова (29.46%) от ГЕРБ.

В Ловеч се очертава балотаж между кандидата на ГЕРБ Корнелия Маринова и кандидата на БСП Радина Банкова. В Перник един срещу друг на втория тур излизат Санислав Бладимиров от БСП и Вяра Церовска от ГЕРБ, които са с под 200 гласа разлика помежду си. В Разград на балотаж ще се явят Денчо Бояджиев от БСП и Валентин Василев от ГЕРБ.

В Силистра убедително води Юлиан Найденов (48.51%) от ГЕРБ, който ще се яви на балотаж срещу Момчил Неков от БСП. В Сливен също се очертава балотаж между кандидатите на ГЕРБ и БСП – Стефан Радев (48.47%) и Кольо Милев (24.33%). В Шумен на втори тур един срещу друг ще се изправят Любомир Христов от ГЕРБ и Венцислав Венков от БСП.

В надпреварата за кмет на Русе води Пенчо Милков, издигнат от БСП, който ще се яви на балотаж с Диана Иванова от ГЕРБ. В Плевен се очаква балотаж между Георг Спартански, издигнат от инициативен комитет, и Мирослав Петров от ГЕРБ.

На втори тур в Пазарджик ще се явят Тодор Попов от коалиция "Новото време" и Благо Солов, издигнат от местна коалиция БСП. В Смолян ще има балотаж между Николай Мелемов от ГЕРБ и Кирил Хаджихристев от местна коалиция "Новото време". В Ямбол Валентин Ревански от формацията "Пряка демокрация" ще се изправи на втори тур срещу Катя Георгиева от БСП.

Макар в​ Търговище настоящият кмет Дарин Димитров от ГЕРБ да водеше с над 50% от гласовете в началото на преброяването, в крайна сметка подкрепата за него при 100% обработени протоколи пада до 48.43% и той ще се яви на балотаж с Хамди Илиязов от ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG