Връзки за достъпност

Извънредни новини

Майка на четири деца с шеметна кариера. Софи Вилмес е първата жена премиер на Белгия


Софи Вилмес
Софи Вилмес

Белгия е страната, която назначи първата жена посланик в Саудитска Арабия, надигайки вълни в спокойните води на дипломацията още преди година. Най-големите ѝ компании се ръководят от жени, половината от правителството ѝ е съставено от жени, но върхът на държавното управление все още се смята за мъжка работа.

До понеделник, когато Софи Вилмес пое мястото си на първата жена министър-председател на Кралство Белгия. Тя е на 44 години, родена е в Брюксел и не е чужда на управлението. До миналата седмица Уилмес е министър на бюджета, отговаряща за държавната администрация, националната лотария и науката в две правителства.

Кариерата ѝ е впечатляваща - за по-малко от 20 години тя се изкачва по стълбицата на властта от общински съветник до министър-председател. Върви бързо нагоре, но без да прескача стъпала - била е чиновничка, зам.-кмет, работила е в областната администрация и като депутат, преди да влезе във федералното правителство.

Софи Вилмес съвместява професионалната кариера с личния си живот. Заедно със съпруга си имат един син и три дъщери. Завършила е комуникации и финансово управление в Брюксел.

Опитът ѝ в частния сектор е кратък - първата ѝ работа е в юридическа фирма в Брюксел. От 2000 г. е в политиката, където освен като общинар в аристократичния брюкселски квартал "Укъл", е била зам.-кмет по финансовите въпроси, съветник в областната управа на провинция Фламандски Брабант, съветник на полицията, депутат в долната камара на парламента и министър.

Някои отдават шеметната ѝ кариера на факта, че не е конфликтна. В пресата я наричат "Г-жа съгласна", но също така е факт, че нейната партия, либералното Движение за реформи, има дълга история на лансиране на жени в управлението, включително на постове, смятани за мъжки. Колегите ѝ я определят като "прецизна, интелигентна и прагматична".

Софи Уилмес не може да се оплаче от липса на късмет. Дебютът си в правителството прави през 2015 г., след като тогавашният финансов министър Ерве Жамар е избран за управител на провинция Лиеж. Така прекрачва от законодателната в изпълнителната власт след само година като депутат. Сега става премиер след по-малко от година като министър. Тя встъпва в длъжност на мястото на досегашния премиер Шарл Мишел, който помоли краля да го освободи преди 1 ноември, за да заеме освобождаващия се от Доналд Туск пост на председател на Европейския съвет.

Освен че е първата жена премиер на Белгия, Вилмес ще е и първата жена служебен премиер на кабинет на малцинството в парламента. От декември 2018 г. страната е без избрано правителство след разпадането на управляващата коалиция заради разногласия между партньорите по подписването на Пакта за миграцията на ООН.

Не е ясно колко време Вилмес ще остане премиер, тъй като преговорите по сформирането на редовен кабинет са далеч от финала. Новата звезда на либералите казва, че няма търпение те да приключат и нееднократно призовава социалистите и националистите да побързат, за да стане ясно кои партии ще влязат в правителството. От тях ще зависи и нейната съдба, но сега тя твърди, че най-силно я вълнува подготовката на Белгия за Брекзит.

Назначението на Софи Вилмес съвпадна с честването на 18-ия рожден ден на принцесата-престолонаследничка Елизабет. Заради нея Белгия промени конституцията, която досега не позволяваше жена да седне на престола. 189 години след сформирането на първото белгийско правителство, страната вече има и своята първа жена премиер.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG