Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обработката на резултатите от вота върви бавно: 90% от протоколите в София са сгрешени


Членове на секционнни комисии предават изборни протоколи в зала "Арена Армеец"

Сгрешени протоколи бавят обработката на изборните резултати на някои места в страната. За много сгрешени протоколи в София съобщи още в изборната нощ председателката на ОИК Полина Витанова. По думите ѝ по-малко от 10% от подадените протоколи към 1.00 часа през нощта са били изрядни.

„Най-честите грешки са в разпределението по преференции на кандидатски листи. За всяка една кандидатска листа са отпечатани по 61 кандидати колкото са съответно членовете на Общинския съвет. Само че не всяка кандидатска листа е регистрирала 61 кандидати. Масово не го съобразяват това нещо и има разпределена преференция на кандидат, който е несъществуващ в листата“, обясни Витанова.

В София предаването на изборните книжа в зала „Арена Армеец“ беше съпроводено с дълги часове чакане. Трима души са загубили съзнание, двама са хоспитализирани. Третият е полицай, който охранява залата. Той е пожелал да остане на работното си място.

Множество сгрешени протоколи от секционните избирателни комисии има и в Хасково. Там се е наложило повторно преброяване на бюлетините тази нощ в 11 от секциите. От общинската избирателна комисия в Хасково коментират, цитирани от в. „Сега“, че обучението за членовете на секционните комисии се е оказало крайно недостатъчно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG