Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Несъвместими подходи" са разделили ДБ и Борис Бонев, но коалицията го призова за подкрепа в СОС


Двама от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов
Двама от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов

Причината "Демократична България" (ДБ) и издигнатият от "Спаси София" Борис Бонев да не се явят заедно на местните избори в столицата е несъвместимост в подходите. Това стана ясно по време пресконференция на съпредседателите на коалицията в понеделник.

"Стигнахме до извода, че имаме несъвместими подходи със "Спаси София" за явяването на тези избори. "Спаси София" избра да заложи на посланието за независимост, за антипартийност, за неангажиране с партии, в резултат на което за тях се оказа неприемлива възможността да обсъждаме Борис Бонев за кандидат за кмет на ДБ", обясни Христо Иванов, председател на "Да, България".

Въпреки това, Иванов призова представителите на "Спаси София" за подкрепа и обща работа в бъдещия Столичен общински съвет (СОС). По думите му диалогът със "Спаси София" е иницииран от коалицията още през 2018 г.

"Ние на много ранен етап започнахме диалог с тях в търсене на възможност да избегнем разделното явяване. Искахме да намерим формулата за съвместна дейност. Предлагахме избираеми места за четирима кандидати в нашата листа. Бяхме готови да проведем вътрешни избори, за да наредим листата. Бяхме готови на предварителни избори и за кметска кандидатура."

По-рано пред бТВ Борис Бонев коментира спекулациите, че се е кандидатирал, за да отнеме гласове от "Демократична България", по следния начин: "Нека не търсят врагове там, където ги няма. Ние сме се появили преди 10 години. Ние бяхме сред хората на улицата, от удобството на студиата и интернет избори не се печелят."

Встрани от темата за "Спаси София", ръководството на "Демократична България" определи резултатите на местните избори като "утвърждаване и надграждане". Кандидатът на формацията за кмет на София Борислав Игнатов засега остава трети с 12.46% от гласовете при обработени 46% от протоколите и със сигурност ще влезе в СОС.

Според предварителните резултати коалицията печели 14.69% от гласовете за общински съветници. Няйни кандидати за районни кметове пък ще се явят на балотажи в общо девет столични района. "В Общинския съвет ще имаме група, която ще се превърне в незаобиколим фактор, не просто по размер, а и с налагане на дневен ред", обобщи Иванов.

От обединението отказаха да подкрепят който и да е от двамата кандидати за кмет на София на балотажа Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. "Нашите гласоподаватели са интелигентни и добре образовани и не можем да си позволим ние да ги съветваме как да постъпят", коментира председателят на ДСБ Атанас Атанасов. Борис Бонев също отказа да подкрепи Фандъкова или Манолова и призова привържениците си да гласуват "по съвест".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG