Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хелоуин дойде по-рано". Как ГЕРБ и ДПС размениха Хасково за Маджарово


Станислав Дечев
Станислав Дечев

"В Хасково Хелоуин дойде по-рано". Това написва в личния си "Фейсбук" профил кандидатът за общински съветник в областния град и журналист Георги Пеев в нощта на изборите. Думите му предшестваха официалното съобщение, че Станислав Дечев (ГЕРБ) е новият кмет на града. Според окончателните данни на Общинската избирателна комисия (ОИК) той печели изборите на първи тур с 51,42%. За него са гласували точно 17 786 души.

На фона на безапелационната победа, коментарите на Пеев и други жители на града загатваха, че въпросният резултат се дължи на нещо повече от лична харизма и партийна агитация. На нещо, което е скрито под маската на успеха.

Ти на мене, аз на тебе

Проверка на "Свободна Европа" в резултатите от секциите в областта сочи недвусмислено – успехът на ГЕРБ там до голяма степен се дължи на ДПС. Движението за първи път от десетилетия не номинира свой фаворит, въпреки традиционно силните си резултати. Но защо някой не би издигал свой кандидат точно там, където би могъл да отиде поне на балотаж, както се е случвало преди?

В Хасковска област има още един странен случай от подобно естество. Става дума за община Маджарово, където Милко Армутлиев от ГЕРБ управляваше до момента три мандата, но изведнъж беше оттеглен без обяснения. Така в Маджарово, която е смесена община, управляващата формация не номинира никого, но пък издигна листа със съветници и след вота в неделя се оказа втора политическа сила в града.

Липсата на кметска номинация обаче сведе избора в Маджарово до избор между ДПС и БСП. Така Ерджан Юсуф от ДПС взе 77,79%. И също като кандидата на ГЕРБ в Хасково седна в кметския стол още на първи тур.

До момента нито ГЕРБ, нито ДПС са обяснявали официално кое е наложило да се въздържат от номинации в традиционно силни за тях населени места. В началото на процеса на номиниране ДПС твърдеше, че за "Хасково още няма избран кандидат", но после темата заглъхна. По същата схема ГЕРБ в Маджарово тихомълком оттеглиха своя кмет, въпреки че регистрираната от тях листа е получила подкрепата на 24.49% от гласуващите в общината и е втора политическа сила, сочат данните на ОИК.

Секциите на ДПС в община Хасково

До този местен вот ДПС винаги е имало кандидат за Хасково, който е вземал съизмерим резултат с листата на партията за местния парламент. През 2015 г. това беше Мюмюн Мюмюн, взел малко над 14% от гласовете. Тогава ДПС имаше 7 представители в градския парламент. През 2011 г. Танер Емин от движението получи 12 на сто, а ДПС имаше шестима души в Общинския съвет. През 2007 г. Евгени Честименов от ДПС взе почти 20% в Хасково, а групата на движението бе от 10 души.

Според изнесените от ОИК-Хасково за листата на ДПС на тези местни избори са гласували 18.3%. Това прави прогнозен резултат от 8 съветника. В абсолютни стойности това означава, че листата на ДПС е подкрепена от 5594 души. Тя ще е втора по големина след тази на ГЕРБ, за която са гласували 10 972 човека.

На този фон кандидатът на ГЕРБ Станислав Дечев е взел с точно 6214 гласа повече отколкото партийната листа. Проверка в протоколите, качени в сайта на ОИК – Хасково, сочи, че значително количество от гласовете за кмет в полза на ГЕРБ идват от секции, в които преобладаващият вот за членове на общинския съвет е за ДПС.

Така например в село Широка поляна за кмет на кметство със 142 гласа е избран Бернан Юсеин от ДПС. Листата за общински съветници на движението в Хасково получава 141 гласа. А гласовете за кандидата на ГЕРБ Станислав Дечев за кмет на общината са 139.

Хайрула Хайрула (ДПС) пък е новият кмет на хасковското кметство Текето. Получил е 194 гласа. Жителите на Текето са подкрепили със 156 гласа листата на ДПС за местния парламент в града. А 161 души от селото са подкрепили Дечев за кмет на Хасково.

Сходно е положението и в село Големанци, където 171 души избират за селски кмет Иляз Дурмаджъ от ДПС. 133 гласуват за листата съветници на ДПС в Хасково, а кандидатът за кмет на ГЕРБ получава 127 гласа.

В село Козлец пък Бейнур Кадир от ДПС получава 337 гласа. Листата на ДПС за Хасково получава 289 гласа, а тази на ГЕРБ – 0. За сметка на това пък кандидатът на ГЕРБ за кмет на града се радва на масова подкрепа от 322 гласа, сочи протоколът.

Секциите в града, в кварталите, където живее предимно българско население от турския етнос преобладаващият вот за общински съвет е за ДПС. В тях ГЕРБ отстъпва по подкрепа. Гласуването за кмет обаче е различно – там движението и управляващата партия очевидно подкрепят една и съща фигура.

Например още в първата секция под номер 263400001, която се намира в квартал "Бадема" листата на ГЕРБ получава в подкрепа 73 гласа, а тази на ДПС – 87. За Дечев обаче са гласували 159 човека.

Сходно е положението и в секция 263400107, намираща се в кв. Каменни. Там листата на ГЕРБ за местния парламент получава 69 гласа, а тази на ДПС – 204. В същата секция Дечев обаче е подкрепен от 173 души.

В секция 263400105 ситуацията се повтаря - за листата на ДПС са гласували 132 души, за ГЕРБ – 63. Дечев обаче е подкрепен от 160 човека.

Междувременно в Маджарово

Междувременно в Маджарово, където на изборите за кмет се яви и ги спечели областният председател на ДПС за Хасковско Ерджан Юсуф, резултатите са почти същите, но с обратен знак.

Той е получил 1 044 гласа, което е 77,79%. За Вълчан Тодоров от БСП са гласували 187 човека.

За листата на ДПС в общинския съвет са гласували 612 души. Т.е кандидатът на ДПС е подкрепен от 412 души повече, отколкото листата на движението. Вотът за листата на ГЕРБ е 323 гласа. "Новото време" в Маджарово взе 294 гласа.

От ГЕРБ не обясняват защо при тези резултати и на фона на три мандата управление до момента не издигат кандидат в общината.

"Обещах на колегите" и "Ще върне обаждане"

Заради набиващите се на очи въпросителни около разпределението на гласове между ГЕРБ и ДПС в Хасково и Маджарово Свободна Европа се свърза с новоизбрания кмет на града Станислав Дечев. Той отказа да коментира дали има преливане на гласове от ДПС към него с аргумента: "Утре (вторник – б. а.) ще говоря. Сега съм обещал на колегите да не го правя" и прекъсна разговора.

На мобилния телефон на областния съвет на ДПС в Хасково вдигна секретарката на формацията. Тя каза, че ще предаде на Ерджан Юсуф, че е търсен и той ще върне обаждане, което избраният за кмет на Маджарово така и не стори.

И малко бизнес

Според предварителните сметки в Общинския съвет в Маджарово ГЕРБ и ДПС ще имат мнозинство. Т.е. ще могат да прокарват заедно всички решения. В Хасково пък местният парламент се състои от 41 човека. В него, според получените в неделя проценти ГЕРБ ще имат 16 представителя, а ДПС – 8. Така двете формации заедно ще имат мнозинство и там.

Към тях в града се присъединява и групата "Българе", която ще има трима местни представители. Досега те имаха двама души в общинския съвет и гласуваха заедно с мнозинството, което отново беше на ДПС и ГЕРБ. Сега ще са с един повече. По стечение на обстоятелствата трета в листата на "Българе" е кумата на местния шеф на ГЕРБ Делян Добрев - Биляна Димитрова. Нейното име стана известното около скандала "Кумгейт", вследствие на който тя напусна общината, където беше секретар.

Дружбата между ГЕРБ и ДПС в Хасково обаче не се изразява в размяна на гласове на изборите. Тя има и бизнес привкус. Досега например общински съветник от групата на движението беше Шенол Вели. В същото време фирмата на майка му Фетие Вели – "ВиК-Бунар ЕООД" пък печели обществени поръчки към общината за поддръжка на междублокови пространства и отводнителна канализация на ул. "Дунав" в града.

В същото време към момента зам-директор на общинското предприятие "Екопрогрес", с бюджет от над 4,5 млн. лв. годишно, е Гюнай Юсуф, който е в местната структура на движението.

Дружеството "Ади Енерджи Груп" ЕООД в Хасково още със създаването си започва да печели обществени поръчки в града. Имат договор от пролетта за 542 000 лв. без ДДС за канализация в кв. "Хисаря". Фирмата е собственост на Адай Атаман, а управител е Зюре Емин. Двамата са син и дъщеря на Мехмед Атаман. Той се смята за силния човек в ДПС в Хасково. Мехмед Атаман бе председател на областната организация на формацията и народен представител. След като движението записа в устава си, че партийни постове не могат да се съчетават с изборни длъжности, Атаман освободи шефския пост в хасковската организация. Избраният в неделя кмет на Маджарово Ерджан Юсуф беше избран за шеф на местната организация на ДПС с личната протекция на Атаман.

Междувременно съпругата на Атаман е собственик на фирмата "Ата-Строй", която печели търгове за снегопочистване в областта, в община Маджарово включително.

Свободна Европа се свърза по телефона с Мехмед Атаман, за да го попита дали ДПС и ГЕРБ си партнират в местната власт там и по време на изборите, но той отклони въпросите с аргумента, че "просто е член на движението".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG