Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руснаците си спомнят за жертвите от голямата чистка на Сталин


От 2006 г. насам хората се събират, за да почетат жертвите на режима край мемориала Соловетски Камен
От 2006 г. насам хората се събират, за да почетат жертвите на режима край мемориала Соловетски Камен

В цяла Русия се проведоха церемонии, с които бе почетена паметта на хилядите екзекутирани от диктатора Йосиф Сталин по време на Голямата чистка.

Хиляди хора се стекоха във вторник край мемориала Соловетски Камен на площад "Лубянка" в Москва, за да почетат убитите по време на целодневната церемония наречена „Връщане на имената“, която се организира от центъра за правата на човека „Мемориал“.

Участниците, сред които имаше роднини на жертвите, активисти и други четат на глас имена, възраст, занимание и датите на екзекуциите на над 40 хил. московчани. По време на сталининовата чистка между 1937-1938 г. са избити повече от 1 млн. съветски граждани.

От 2006 г. насам Мемориал провежда ежегодна церемония на площада пред сградата, в която се е помещавало съветското КГБ, а сега служи на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Много от присъстващите призоваха за освобождаването на Юри Димитриев, който оглавява клона на Мемориал в региона Карелия. Димитриев е историк, който от години работи за разкриването на престъпленията, извършени по време на социалистическия режим. Той бе арестуван по обвинение за сексуално посегателство срещу осиновената си дъщеря. Историкът отрича обвиненията и твърди, заедно с привържениците си, че това е дело на Кремъл, откъдето се опитват да възхваляват социалистическото минало.

По данни на Мемориал церемонии като тази в Москва се провеждат в още 35 града в Русия и анексирания от нея полуостров Крим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG