Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още двама кандидати са номинирани за еврокомисари


Новият кандидат на Франция за еврокомисар за вътрешния пазар Тиери Бретон

Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е номинирала за еврокомисари двама нови кандидати от Франция и Унгария.

Тиери Бретон е предложен за кандидат за еврокомисар за вътрешния пазар и за цифровизацията, след като първият избор на френския президент Еманюел Макрон Силви Гулар беше отхвърлена от Европейския парламент. Бретон е шеф на френския технологичен гигант Atos.

За комисар е одобрен и новият кандидат от Унгария Оливер Вархели. Той обаче няма още уточнен ресор. Фон дер Лайен го е оценила при повторно интервю в понеделник, като смята, че той има обща компетентност за еврокомисар. Вархели, който е посланик към ЕС, бе посочен от унгарския премиер Виктор Орбан, след като Европейският парламент намери конфликт на интереси при първия му избор – бившият правосъден министър на Унгария Ласло Трочани.

Говорител на Европейската комисия посочи, че докато Вархели има само обща компетентност, Франция е посочила човек, който е подходящ именно за ресора вътрешен пазар, поради което той е изпратен за съгласуване именно с конкретния портфейл.

Фон дер Лайен очаква да получи номинации за нов еврокомисар от Румъния преди да реши дали да остави на Унгария ресора разширяване или да го размени с румънския, която получи транспорт. Румъния също остана без комисар, след като евродепутатите не харесаха предложената Рована Плумб.

Букурещ е в трудна ситуация, след като правителството беше свалено с вот на недоверие и премиерът номинира представител на друга партия да сформира кабинет. Говорител на Еврокомисията съобщи, че в понеделник Фон дер Лайен е писала отново до румънските власти да им напомни, че спешно трябва да номинират еврокомисар.

Междувременно председателката на втората по големина група в Европейския парламент – на социалистите и демократите, Ираче Гарсия написа, че групата държи на балансирана откъм мъже и жени Европейска комисия. Това е проблем за Фон дер Лайен, след като Франция и Унгария дадоха кандидати мъже.

Новата Европейска комисия трябваше да встъпи в длъжност на 1 ноември, но това няма да се случи преди 1 декември, след като Европейският парламент отхвърли трима от номинираните 26 кандидати. Великобритания също ще трябва да даде име, ако не излезе от ЕС в четвъртък.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG