Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кметовете на 9 областни града са избрани на първи тур, балотажи в 18


Данните от всички протоколи от избирателните секции от първия тур са обработени от ЦИК

Кметовете на 9 областни града са избрани на първи тур, но в 18 други ще има балотажи. Това показват данните на ЦИК при 100% обработени протоколи от изборните секции.

Официалните данни на ЦИК показват, че нови градоначалници си имат Бургас – Димитър Николов, Велико Търново – Даниел Панов, Враца – Калин Каменов, кмет на Габрово остава Таня Христова, в Кърджали Хасан Исмаил. В Кюстендил изборите спечели Петър Паунов, в Монтана Златко Живков, в Стара Загора Живко Тодоров и в Хасково – Станислав Дечев.

Шестима от спечелилите на първи тур кандидати са номинирани от ГЕРБ, в Монтана и Кюстендил победителите се явяват в коалиции, в които участва ГЕРБ, а в Кърджали нов мандат взема кандидатът на ДПС.

В неделя ново гласуване ще има в Благоевград, Варна, Видин, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София, Търговище, Шумен и Ямбол.

Разликата между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, които отиват на балотаж за кметския пост в София, е 8,69%. Фандъкова е спечелила 157 909 гласа, а Манолова има 120 233.

В София почти навсякъде ще има балотажи и за районен кмет. Избрани на първи тур са само двама – Рангел Марков (ГЕРБ) в Банкя и Лилия Донкова (независима, подкрепена от ГЕРБ, СДС и ВМРО) в Кремиковци.

Втори тур ще има и в Пловдив - между Здравко Димитров от ГЕРБ и Славчо Атанасов от местната коалиция НФСБ и ВМРО.

Във Варна на настоящия кмет Иван Портних от ГЕРБ не му достигат 0,7% за нов мандат от първи тур. Той отива на балотаж с Костадин Костадинов от партия „Възраждане".

В Русе на балотаж отиват Пенчо Милков от БСП и Диана Иванова от ГЕРБ . В Благоевград надпреварата ще е между Атанас Камбитов от ГЕРБ и подкрепеният от БСП Румен Томов.

Във Видин балотажът е между Огнян Ценков от ГЕРБ и Любомир Георгиев от БСП. В Добрич ще се избира между Йордан Йорданов (ДБГ) и Надежда Петкова от ГЕРБ.

В Ловеч балотажът е между Корнелия Маринова от ГЕРБ и Радина Банкова от БСП. Балотаж ще има и в Пазарджик между Тодор Попов с МК "Новото време" и Благо Солов от БСП.

В Плевен един срещу друг са Георг Спартански (независим, подкрепен от "Демократична България") и Мирослав Петров от ГЕРБ. В Перник на втори тур отиват Вяра Михайлова Церовска от ГЕРБ и Станислав Иванов Владимиров от БСП.

За кметския пост в Шумен на втори тур ще се борят Любомир Христов от ГЕРБ и Венцислав Венков от БСП. Разградсккият балотаж е между Денчо Бояджиев от БСП и Валентин Василев от ГЕРБ.

В Силистра гласуването ще е Юлиян Найденов от ГЕРБ и Момчил Неков от БСП. Сливенци ще избират между Стефан Радев от ГЕРБ и Кольо Милев от БСП, а в Смолян - между Николай Мелемов от ГЕРБ и Стефан Сабрутев.

В Търговище Дарин Димитров от ГЕРБ ще мери сили с Хамди Илиязов от ДПС. В Ямбол на балотаж отива кандидатът на "Пряка демокрация" Валентин Ревански и Катя Георгиева от БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG