Връзки за достъпност

Извънредни новини

Местният парламент в София: ГЕРБ и ВМРО с мнозинство от 31 души


Общинският съвет в София може да бъде доминиран от коалиция ГЕРБ – ВМРО, която силно наподобява на състава на правителството. Още повече при вероятността към тях да се присъединят и съветниците, които "Атака" ще има в местния парламент.

Това стана ясно във вторник на база действителните гласове според обработените до момента протоколи, които са 393 060.

Това означава, че за да влезе в СОС дадена партия, коалиция или независим кандидат, трябва да има минимум 6443 гласа.

Минимумът е прескочен от ГЕРБ, БСП, "Демократична България", независимият Борис Бонев от "Спаси София", ВМРО и "Атака".

Първоначалното разпределение на мандатите сочи, че ГЕРБ ще има 27 съветници. Досега партията имаше с трима повече – 30 човека, но и това не достигаше за пълно мнозинство. Местният парламент в София е 61 души, така че мнозинството в него е от 31 съветника.

ВМРО, с които партията на Бойко Борисов има споразумение на национално ниво се очаква да са партньори на ГЕРБ също и в столицата. Те получават 4 мандата. Така ГЕРБ и ВМРО имат заедно 31 общински съветници, което значи, че без проблем могат да прокарат всяко едно решение.

Освен ВМРО в СОС влизат и двама представители на "Атака".

Втората по големина група този път е БСП, които ще имат двойно повече съветници. Като и двете са се обявили за опозиция на Фандъкова. Според предварителните сметки БСП ще имат 15 съветника, за разлика от досегашните 7.

Веднага след това е групата на "Демократична България", която ще има 12 съветника. Коалицията ясно се заяви като опозиция на ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова.

Независимият Борис Бонев от "Спаси София" също ще има място в СОС. За кандидатурата му за общински съветник са 41 782 души - много повече от необходимите 6443 гласа за място в СОС. Въпреки това само той влиза в местния парламент. Гласовете за него се преразпределят към останалите формациите. Ако Бонев имаше листа, той би вкарал в СОС осем съветници. В такъв случай ГЕРБ щяха да са с 24, БСП - с 13, "Демократична България"- с 11, ВМРО - с 4 и "Атака"- един.

В Общинския съвет не влизат Българска социалдемократическа партия (на която не достигат 107 гласа), независимият Гергин Борисов от "Спаси София" (с 293 гласа по-малко от нужното) и ДПС (1400 гласа под чертата).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG