Връзки за достъпност

Извънредни новини

Под уличен натиск премиерът на Ливан подаде оставка


Над 1,5 милиона ливанци излязоха на улиците в големите градове с искане за икономически реформи
Над 1,5 милиона ливанци излязоха на улиците в големите градове с искане за икономически реформи

Ливанският премиер Саад Харири подаде оставка под натиска на продължаващи втора седмица улични протести.

"Политическите партии идват и си отиват, достойнството и безопасността на страната са по-важни," каза той в обръщение, излъчвано на живо във вторник. Харири заяви, че желае да се оттегли в интерес на запазването на гражданския мир в страната. Предстои оставката да бъде разгледана от президента Мишел Аун, който може да я приеме или отхвърли.

Хората изпълват улиците от 17 октомври, след като правителството обяви, че ще започне да облага телефонните разговори през безплатни мобилни приложения като WhatsApp, "Фейсбук месинджър" и др.

Постепенно хората започнаха да издигат искания за сваляне на правителството, което според тях е затънало в „политическо затлъстяване“ и не обръща внимание на нуждите на обикновените граждани. Те настояват за назначаване на „технократски“ кабинет, който да направи широки икономически реформи.

Демонстрантите се организират чрез мобилни приложения, като в столицата Бейрут се стигна до насилие и блокади. Протести има още в Триполи, Сур и други населени места. По данни на Радио Свобода по улиците на големите градове са излезли поне милион и половина ливанци.

Въпреки че изпълни някои от исканията на хората като намаляването на заплатите на министрите, протестите не стихват. Харири обеща да приеме закон за застраховка на спестяванията за пенсия, подпомагане на социалнослабите и реформа в управлението на държавните медии.

По данни на Световната банка всеки четвърти ливанец живее под чертата на бедността. В страната се намират и около 1,5 милиона бежанци от Сирия, чиято издръжка допълнително изостря напрежението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG