Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК глобява bTV за агитация срещу Фандъкова


Излъчването на репортаж за ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" е преценено като агитация срещу кмета Фандъкова

ЦИК реши да глоби bTV за неразрешена агитация в изборния ден, която е била насочена срещу действащия кмет и кандидат на ГЕРБ в София Йорданка Фандъкова.

Паричната санкция ще бъде наложена на телевизията за излъчването на репортаж за ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“, описващ перипетиите около реновирането на улицата. Той е бил озаглавен "Хубаво, но не е готово", а подзаглавието - "Ремонтът на "Граф Игнатиев" - нито в срок, нито според очакванията на столичани".

Срещу материала са подадени две жалби от ГЕРБ, откъдето смятат, че в репортажа се правят индиректни внушения на избирателите за кого да гласуват. Пропуснато е да бъде дадена думата на Фандъкова да изрази виждането си за качеството и сроковете на ремонта на „Графа“.

Според ЦИК телевизионният репортаж представлява предизборна агитация под формата на „негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат“. Въпреки че внушенията са направени индиректно, "те представляват предизборна агитация по смисъла на § 1, т. 17 ДР на ИК", пише в решението на ЦИК.

Оттам разясняват, че съгласно посочената разпоредба „предизборна агитация“ е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. За да е налице нарушение на забраната за предизборна агитация е достатъчно да бъде направено политическо внушение и то под всякаква форма.

Телевизията ще бъде глобена и за друг репортаж, излъчен в неделя, в който се прави разследване по сигнали за изплащане на обезщетения на собственици на домашни прасета, унищожени по мерките срещу Африканската чума по свинете. Материалът е озаглавен „Чумата в предизборна употреба“ и разкрива случаи на изплащане на компенсация на хора, които не са умъртвили животни.

Предстои размерът на двете глоби да бъде определен от председателя на ЦИК. bTV са съобщили пред OffNews, че ще обжалват решението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG