Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наказанието за расизъм: 85 000 евро и поне един мач без публика


Поне един мач на затворен стадион и 85 000 евро глоба е наказанието на България след мача срещу Англия, загубен с 0:6
Поне един мач на затворен стадион и 85 000 евро глоба е наказанието на България след мача срещу Англия, загубен с 0:6

Националният отбор на България ще играе най-малко един мач без публика заради проявите на расизъм по време на евроквалификацията с Англия на 14 октомври, реши дисциплинарната комисия на УЕФА във вторник.

Така следващото домакинство на България в квалификацията срещу Чехия на 17 ноември ще бъде при празни трибуни. Още един мач без публика ще бъде игран ако нарушението се повтори в следващите две години.

По време на следващите два мача на националите България трябва да окачи на стадиона банер с надпис "Не на расизма", реши управителното тяло на Европейската футболна федерация.

Освен това Българският футболен съюз ще бъде глобен с 85 хил. евро. 10 хил. от тях са за освиркване на британския химн и 75 000 заради проявите на расизъм.

Английската футболна асоциация също е глобена - с 5000 евро, заради освиркване на българския химн.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин обвини "възхода на национализма" в Европа за "недопустимото поведение" на феновете, които отправят расистки обиди към играчите.

"УЕФА е решена да направи всичко по силите си да изкорени това заболяване от футбола. Не можем да си позволим да се примирим с това. Трябва винаги да се стремим да засилим нашата решимост", заяви Чеферин.

Срещу България бяха повдигнати четири обвинения - за расистко поведение, хвърляне на предмети, нарушаване на реда по време на изпълнението на националните химни и за показване на повторения на таблото на стадиона.

Мачът срещу Англия беше прекъсван два пъти заради обидите от трибуните с български фенове. Заради скандала премиерът Бойко Борисов поиска оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов. Заедно с него предупреждения за напускане подаде целият Управителен съвет на Съюза. Един фен беше арестуван, а след това пуснат от полицията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG