Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джонсън успя. Великобритания ще проведе предсрочни избори през декември


След четири опита в парламента Борис Джонсън най-накрая успя да прокара идеята си за предсрочни избори през декември
След четири опита в парламента Борис Джонсън най-накрая успя да прокара идеята си за предсрочни избори през декември

Депутатите в долната камара на британския парламент приеха предложението на министър-председателят Борис Джонсън за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 12 декември, съобщи Ройтерс. Това е четвъртото гласуване на предложението на правителството. Преди това народните представители отхвърлиха варианта на опозицията, от която предложиха избори да се проведат на 9 декември.

Решението за провеждане на избори през декември, което ще е първият подобен случай в британската история от близо век насам, бе подкрепено от 438 депутати, а само 20 бяха против. Следва гласуване и в Камарата на лордовете, където не се очаква съпротива срещу решението.

Парламентът ще бъде разпуснат идната сряда, а предизборната кампания ще продължи пет седмици. Очаква се нейният фокус изцяло да падне върху Брекзит. При встъпването си в длъжност като премиер Борис Джонсън обеща Великобритания да напусне ЕС със или без сделка на 31 октомври. След серия от провали в парламента, напускането се отложи до 31 януари, като това може да се случи и по-рано, стига народните представители да одобрят сделката, договорена от министър-председателя и представителите на ЕС.

Пред свои колеги от Консервативната партия Борис Джонсън е казал, че е време „страната да се обедини и Брекзит да се случи“. „Ще бъдат тежки избори и ще дадем всичко от себе си“, каза по-късно премиерът пред журналисти.

Очаква се четирите най-големи партии да насочат различни послания към избирателите. Консерваторите на Джонсън ще се обявят в полза на договорената от него сделка, докато лейбъристите на Джереми Корбин се очаква да се обявят за нов референдум. Партията „Брекзит“ на Найджъл Фараж, която постигна високи резултатите на евроизборите, ще поиска напускане без сделка, а либералдемократите, които също имаха добри резултати през май, отново ще защитават идеята за оставане в ЕС.

"Този вот е възможност, която идва веднъж на поколение. Няма как изборът да бъде по-очевиден: лейбъристко правителство ще е на ваша страна, а консерваторите на Борис Джонсън, които смятат, че са родени, за да властват, ще се грижат само за привилигированите“, каза веднага след решението Корбин.

Лидерът на либералдемократите Джо Суинсън подкрепи мнението, че се отваря уникална възможност, но според него изборите ще дадат шанс на избирателите да издигнат правителство, което да спре Брекзит.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG