Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е разрешила на руски военно-транспортен самолет да прелети над територията ѝ


Според бившия служебен министър на отбраната Тодор Тагарев самолет АН-124 е прелетял с ракети С-400
Според бившия служебен министър на отбраната Тодор Тагарев самолет АН-124 е прелетял с ракети С-400

Руски военно-транспортен самолет, превозващ оръжие е преминал през въздушното ни пространство. Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи (МВнР) от вторник.

„Военно-транспортен самолет на Руската федерация, превозващ личен състав, въоръжение и техника е преминал през въздушното пространство в съответствие с приложимото за случая българско законодателство“, казват от външно министерство.

БНТ съобщава, че повод за съобщението е интервю на проф. Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната, в което той заявява, че руски самолет, превозващ зенитни ракети C-400 е прелетял над територията ни, за да достави оръжието за военното учение „Славянски щит 2019 г.“, което ще се проведе в Сърбия.

По негови думи подобен полет е можело да бъде спрян, като той припомня събитията от 1999 г., когато България все още не беше член на НАТО, но не допусна руски самолети по време на войната в Косово.

През 2015 г. на руски самолет, летящ за Сирия, също бе отказан достъп до въздушното пространство. За него се твърдеше, че превозва хуманитарна помощ, но той бе спрян заради съмнения, че прекарва военно оборудване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG