Връзки за достъпност

Извънредни новини

Замърсяването на въздуха в София е в пъти над нормата


Смог над София
Смог над София

Още преди началото на отоплителния сезон в София съдържанието на фини прахови частици във въздуха превишава нормата четири пъти. Това става ясно от данните от сайта airosofia.info, поддържан от гражданско сдружение, които показват, че замърсяването в целия град е над нормите, съобщи Дневник.

Най-тежко е положението в „Младост 2“, където нормата е привишена близо 5 пъти, Орлов мост, където концентрацията е четири пъти над допустимото. Такова е и превишаването в „Хладилника“. Нормата е надвишена в пъти и в кварталите „Дружба“, „Павлово“, „Овча купел“ и „Надежда“.

Информацията е потвърдена и от сайта на Столична община, която препоръчва използването на градски транспорт вместо лични автомобили, както и употреба на екологично отопление. От институцията твърдят също, че се предвиждат проверки на строителни обекти, както и допълнително метене и миене на улиците.

По данни на airbg.info сериозни замърсявания на въздуха са били отчетени във Велико Търново, Монтана и Враца.

Качеството на въздуха бе сред основните теми, които кандидатите за кметове засегнаха по време на кампанията си. В София, темата дори бе обсъдена на специален дебат организиран от airbg.info, в който участие взеха отиващите на балотаж кандидати Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG