Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джими Доналдсън, който ще засади 20 милиона дървета по целия свят


Джими Доналдсън, известен с псевдонима си MrBeast
Джими Доналдсън, известен с псевдонима си MrBeast

Всяко от неговите видеа е гледано от над 10 млн. души. Или поне в последната година това е така. Той използва тази популярност, за да привлече поддръжници за новата си цел - през 2020 г. да бъдат засадени 20 млн. дървета по целия свят в райони, където има обезлесяване.

Това е последното и най-мащабно предизвикателство, което си е поставил собственикът на един от най-гледаните канали в YouTube MrBeast.

Джими Доналдсън, както е истинкото име на влогъра, събра подкрепа за каузата си от още близо 600 собственци на канали във видео платформата, а целта е да бъдат отново залесени гори, които са изсечени или по друг начин унищожени.

Роденият в Северна Каролина 21-годишен влогър започва своята дейност през 2012 г. и бързо набира популярност. Доналдсън става известен с клиповете си, в които прекарва дълго време да върши неща, които изглеждат безсмислени. Един от най-популярните му видеоклипове е 24-часов запис как брои до 100 000. Тези видеа обаче му донасят огромна популярност, която той започва да използва, за да помага за различни каузи.

Чрез дарения, спонсорство и лични средства той събира 100 хил. долара, които дарява през декември 2018 г. на център за настаняване на бездомни. Преди това той дарява 32 хил. долара на програма за подкрепа на ветерани, 70 хил. долара на детска болница, 10 хил. долара на приют за животни.

Най-мащабният му проект обаче е намерението му да засади 20 милиона дървета по целия свят. Инициативата носи името #TeamTrees и беше обявена преди дни. През специално създадена платформа всеки желаещ може да дари малка сума за каузата. За всеки дарен долар ще бъде засаждано по едно дръвче.

В своята инициатива влогърът и съмишлениците му се опират на експертизата на членовете на фондацията „Арбър дей“, която са избрали за свой официален партньор. Именно тя ще координира усилията по засаждане на дърветата по целия свят чрез местните си партньори. Видовете дървета, които ще се садят, ще бъдат различни в зависимост от местата. Организаторите подчертават важността на това дърветата да са типични за местните екосистеми, за да не се стигне до унищожаване на местни видове.

„Жизнено важно е да защитим горите, но и да възстановим тези, които са увредени“, пише на сайта на инициативата. „Съсрадоточаваме усилията си във възстановяването, защото според Националната академия на науките (на САЩ), залесяването на обезлесени месности има най-голям потенциал да забави промените в климата в сравнение с каквато и да е друга дейност“.

Целта на кампанията е дърветата да бъдат засадени на всички континенти (без Антарктида). Засаждането ще започне през януари 2020 г. и се очаква да завърши през декември 2020 г. От началото ѝ преди пет дни са събрани над 8 милиона долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG