Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дания позволи "Северен поток 2" да премине през територията ѝ


Работата по Северен поток 2 се очаква да приключи в следващите няколко месеца
Работата по Северен поток 2 се очаква да приключи в следващите няколко месеца

Дания даде разрешение на руската държавна компания „Газпром“ да построи газопреносна тръба през териториалните ѝ води. С това беше премахната последната голяма пречка пред построяването на газопровода "Северен Поток 2", който ще преминава 1200 км. по дъното на Балтийско море.

Датската енергийна агенция съобщи, че е дала разрешение за построяването на 147 км. от югоизточната част на "Северен Поток 2", което попада на територията на страната. Възможните варианти по предложението на „Газпром“ се обсъждаха от датчаните от 2017 г. насам.

По време на визитата си в Будапеща руският президент Владимир Путин приветства решението.„Дания се показа като отговорен международен партньор, който пази интересите и суверенитета си, както и интересите на основните си партньори в Европа“, каза той.

"Северен поток 2" ежегодно ще пренася 55 млрд. кубични метра газ до Германия, с което вносът от Русия за най-голямата европейска икономика ще се удвои.

Досега основните доставки на газ преминаваха през територията на Украйна и осигуряваха на Киев между 2 и 3 млрд. долара на година, което беше важно перо в икономиката. След влошаването на отношенията между Русия и Украйна Москва предпочете да използва нов маршрут за доставки към централна Европа.

САЩ се опитват да блокират проекта чрез въвеждането на санкции за всички компании, които участват в проекта. Американците предлагат и алтернативна доставка на втечнен газ.

„След няколко месеца Русия ще завърши газопровода си, поставяйки президента Путин в позиция да увеличи военната си мощ, да експлоатира европейските ни съюзници и да заплаши енергийната сигурност на САЩ“, заяви сенаторът Тед Круз. Той призова двете камари в американския Конгрес да действат по-бързо по налагането на санцкиите.

Европейската комисия напомни, че е против "Северен поток 2". Неин говорител заяви в четвъртък в Брюксел, че ще настоява, ако "Северен поток 2" бъде построен, да работи прозрачно и по правилата, които се прилагат по отношението на всички останали газопроводи на територията на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG