Връзки за достъпност

Извънредни новини

Показанията по разследването за импийчмънт срещу президента Тръмп стават публични


Председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси е вносител на приетата резолюция
Председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси е вносител на приетата резолюция

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри резолюция, с която процедурата за импийчмънт на американнския президент Доналд Тръмп да стане по-публична.

Контролираната от демократите долна камара на Конгреса одобри текста с 232 гласа "за" при 196 "против" в четвъртък. Той не дава старт на процедура, но ще позволи свидетелите, разпитвани от Конгреса, да бъдат изслушвани публично.

Разследването, което се провежда от специална комисия в Конгреса, търси доказателства дали Тръмп е оказвал натиск върху украинските власти да търсят уличаващи факти срещу политическия му съперник от Демократическата партия Джо Байдън.

Байдън и синът му Хънтър Байдън имат бизнес в Украйна, като се твърди, че Тръмп е заплашвал със забавяне на помощи за Киев, ако властите не му съдействат.

Скандалът избухна след публикуването на преразказ на телефонен разговор между Тръмп и новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, проведен през септември.

Досега редица дипломати и юристи свидетелстваха пред комисията за разследвания на Конгреса, но при закрити врати. Одобрената в четвъртък резолюция разрешава публикуването на преписи от тези интервюта и определя реда на публичните изслушвания. Тя позволява на Доналд Тръмп и на неговите адвокати да участват в процедурата, след като разследването за импийчмънт премине към Комисията за правосъдие на Камарата на представителите.

Президентът Тръмп разкритикува в Туитър гласуваната от Конгреса резолюция за процедурата по импийчмънт, определяйки я като "най-големия лов на вещици" в историята на страната.

"Най-големият лов на вещици в американската история!" написа Тръмп.

Прес-секретарят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че демократите са приели тази резолюция въпреки факта, че те знаят, че президентът не е направил "нищо лошо".

Гришам обвини демократите, че се опитват да "постановят присъда", без да дадат възможност на администрацията на Тръмп да "организира защита".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG