Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сабина Радева, която обясни Дарвин на децата и произведе литературна сензация


Сабина Радева
Сабина Радева

Ако искате, можем да спорим дали Сабина Радева е будител, щом пише на английски език, а не на български, но тя направи тази седмица нещо, което никой българин още не е постигнал – влезе в окончателната селекция за „Книга на годината“ на една от най-големите британски книжарски вериги „Уотърстоунс“.

Литературният ѝ дебют „За произхода на видовете на Чарлз Дарвин“ беше селектирана сред 11 книги, заедно с последния роман на номинираната за Нобелова награда Маргарет Атуут и на томчето на екоактивистката Грета Тунберг. Номинациите се правят от книжарите, а победителят ще бъде огласен на 27 ноември.

Илюстрираната и адаптирана за деца теория за произхода на живота на земята на британския естествоизпитател от XIX век Чарлз Дарвин излезе през февруари във Великобритания и вече е преведена на 30 езика.

Критиците определят книгата като „врата към чудесата на науката“, защото не само откритията на Дарвин за еволюцията са обяснени достъпно, но и думите са прекрасно илюстрирани от авторката.

Сабина е родена в Русе и израства в Родопите. „Там се зароди интересът ми към природата и животните, и започнах да ги рисувам“, казва Радева. Магистратурата си по молекулярна биология от престижния институт „Макс Планк“ в Германия завършва през 2008 г., а към нея добавя и магистърска диплома по илюстрация. Мести се в Лондон, където работи като графичен дизайнер и илюстратор.

Илюстрация от книгата на Сабина Радева
Илюстрация от книгата на Сабина Радева

На Дарвин попада, когато прочита, че това е една от десетте най-важни книги в науката. Стилът му „поетичен и изразителен“ я вдъхновява да рисува по записките му от пътешествието му в тропиците на борда на кораба „Бийгъл“. Докато работи върху проекта, съпругът ѝ се грижи за децата, казва Радева в интервю за БНР.

Когато и последният шрих е добавен, поставя книгата в онлайн платформа за финансиране на различни проекти с презумцията, че книгата ще се хареса на биолози, които да я купят за децата си. Когато заявките преминават 1000, се намесват големите издателства и така творбата на русенката Сабина Радева попада на рафтовете на големите книжарници и в онлайн магазините.

Окончателната селекция за "Книга на годината" на книжарници "Уотърстоунс"
Окончателната селекция за "Книга на годината" на книжарници "Уотърстоунс"

Успехът я изненадва, както и резервираността на българските издатели. Според нея тя се дължи на факта, че българският пазар е залят от книги с илюстрации за деца. Но нейната „За произхода на видовете“ не е само една шарена детска книжка. Тя се надява в това да се убедят и българските читатели в началото на следващата година.

„Тази книга би научила децата, как любопитството към естествения свят, може да доведе до невероятни открития“, казва Радева, чиято първоначална идея е, че адаптацията ѝ би могла да послужи като помагало на учители по биология.

Консултира се с преподаватели и учени за пресъздаването и поднасянето на текста. Те се опитват да я разубедят, но Радева смята, че разчупването на стереотипите около това, какво децата биха могли да възприемат, е част от нейния проект.

Сабина Радева има професионален бекграунд, който й позволява да обясни с прости думи и примери една сложна еволюционна теория. За да бъде максимално близка до света на Дарвин, тя посещава дома му, заедно с хората, които я вдъхновяват да се заеме с проекта – двете ѝ дъщери. Две години тежък труд стои зад книгата, описана от електронната книжарница „Амазон“ като „незабавна сензация“, в която науката съжителства с изкуството.

Събира пари за книгата в интернет, а когато е готова да предложи продукта си, и седемте водещи британски издателства проявяват интерес. Правата получава „Пенгуин“, а томът вече е издаден с твърди и с меки корици, в електронен и аудиовариант.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG